Mediavahti mullo.net

15Lok/140

Valtion talousarvio

Koska avoimen datan käpistely on edelleen hauskaa, halusin taas kokeilla uutta visualisointikirjastoa. Valtion budjetista en muista aikaisemmin nähneeni pallograafia (bubble chart), joten tässäpä veikeä sellainen.

http://kiksu.net/talousarvio/

1Huh/140

Valoa korville

Nähtävästi joku on kyllästynyt humpuukituotteilla rahastamiseen verran, että on pykännyt nettisivun suomalaisfirman paljon huomiota keränneille kirkasvalokuulokkeille.

http://earlightswindle.com/

24Hel/142

Rikoksista epäillyt 2007-2012

Tilastoihin oli ilmestynyt vuosi lisää, joten päivitin graafit. Joko rattijuopumusten tai puhallusratsioiden määrä on edelleen vakaassa laskussa. Raiskausepäilyjen suhteen näyttää olevan levotonta.

http://kiksu.net/graphs/rikollisuus.php

6Mar/130

Tampereen tulot ja menot

Koska avoin data rokkaa ja datan visualisointi on hauskaa, väänsin palkkidiagrammin Tampereen kaupungin tilinpäätöksestä vuodelta 2012.

http://kiksu.net/tampere/

Kyseistä dataa voisi jalostaa paljon käyttökelpoisempaankin muotoon. Nyt tuosta näkee lähinnä yleisellä tasolla, millaisia summia eri osa-alueilla liikkuu.

10Lok/130

”Liikennepsykologi: Törttöily suojatiellä on maan tapa”

Nykypäivän valitettava trendi on, että jokainen vähänkin negatiivinen asia saadaan paisuteltua suunnattoman suureksi ongelmaksi. Niin näyttää käyneen myös tässä suojatieasiassa.

"Suomalaisilla suojateillä on lähestulkoon villin lännen tunnelma. Viime vuonna suojateillä kuoli kymmenen ihmistä ja loukkaantui yli 200. Luvut ovat vuosikausia olleet murheelliset. Erityisen synkkä on ollut vuosi 2011, jolloin onnettomuuksia tapahtui 300. Kuolleita oli tuolloin lähes 20."

http://yle.fi/uutiset/liikennepsykologi_torttoily_suojatiella_on_maan_tapa/6868893

Mikä oikein tekee näistä luvuista niin murheellisia? En ole tainnut nähdä vertailukohtia ainoassakaan artikkelissa. Äkkiseltään en löytänyt tilastoja nimenomaan suojatiekuolemista, mutta vastaan tuli kuva EU:n jalankulkijakuolemista väkilukuun suhteutettuna vuodelta 2011. Sen mukaan Suomi on turvallista keskikastia ja tasoissa esimerkiksi Saksan ja Ranskan kanssa:

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/gis/mapcare_pedest_2011.pdf

"– Saksassa suojatielle lähtöä harkitseva ihminen on paljon korkeammassa arvossa kuin Suomessa. Saksassa autoilijaa katsotaan erittäin pahasti, jos hän ei anna tilaa suojatielle tulevalle jalankulkijalle. Sen sijaan kun Suomessa pysäytän autoni suojatien eteen, jalankulkija katsoo minua usein hämmästyneenä. Suomessa jalankulkija ajattelee, että autoilija ei varmasti pysähdy. Oman kokemukseni mukaan saksalainen autoilija kunnioittaa suojatietä suomalaista huomattavasti enemmän, arvioi Nurminen.

– Virossa kaupunkiliikenne on Suomea huomaavaisempaa, suojatien esteen pysähdytään lähes poikkeuksetta, sanoo Saraste."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/10/1817157/mtv3n-kirjeenvaihtajat-jalankulkija-suomessa-heikossa-asemassa

En kyllä muista, milloin olisin jalkaisin liikkuessani kokenut suojatien ylittämisen vaikeaksi. Nimenomaan jalankulkijana on kaikkein helpointa valita se sopiva väli, josta pujahtaa. Enkä koe tarpeelliseksi pysäyttää sitä ainoaa lähestyvää autoa tai aikataulussaan sinnittelevää lähiliikenteen bussia ainoastaan siksi, että minulla olisi siihen lain takaama oikeus.

"Liikenneministeri Merja Kyllösen (vas.) mielestä vaarallisimpia suojateitä pitää alkaa valvoa liikuteltavilla valvontakameroilla."

"– Sitten se voitaisiin järjestelmästä lähettää ihmiselle, kun kamerasta on saatu selville, kuka siellä on törttöillyt, Kyllönen sanoi A-studiossa."

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Kyllönen%20A-studio-9499

Valitettavasti meillä on myös liikenneministeri...

20Kes/130

”Maahanmuutto kasvatti Suomen tuloja”

"Tuoreen OECD:n tutkimuksen mukaan maahanmuutto kasvatti vuonna 2011 julkisen sektorin tuloja summalla, joka vastaa 0,16 prosenttia bruttokansantuotteesta. Summassa on mukana myös maahanmuuttajien eläkkeet."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/06/17/maahanmuutto-kasvatti-suomen-tuloja/20138507/12?&n=19

Ei paljon virheellisemmin voisi tästäkään tutkimuksesta uutisoida. Juttua on ilmeisesti rynnätty kirjoittamaan heti ensimmäisen silmiin osuneen graafin lukujen perusteella ymmärtämättä lainkaan, mitä niillä edes tarkoitetaan.

0,16 prosenttiin päädytään ainoastaan, jos sopivasti unohdetaan iso osa julkisista menoista. Jos mukaan otetaan kaikki julkiset menot puolustusmenoja lukuunottamatta, tuloksena onkin -0,13 prosenttia. Hups, eikö me tienattukaan maahanmuutolla?

Julkaisua voi jokainen pällistellä itse:

http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/social-issues-migration-health/international-migration-outlook-2013_migr_outlook-2013-en

22Tou/130

Riehuvat maahanmuuttajat

Montako yötä maahanmuuttajien pitää riehua, ennen kuin mediakin saa viimein puhua riehuvista maahanmuuttajista?

"Tukholman esikaupunkialueella jo kolmatta yötä riehuneet nuorisomellakat laajenivat keskiviikon-vastaisena yönä jälleen uusille alueille. Husbystä alkunsa saaneet kahakat levisivät noin kymmeneen kaupunginosaan.

Poliisi otti yön aikana kiinni kahdeksan henkilöä. Heitä epäillään mm. murhapoltosta, vahingonteosta ja valmistautumisesta törkeään pahoinpitelyyn. Nuoret sytyttivät lukuisia tulipaloja, rikkoivat omaisuutta ja kivittivät poliiseja ja paloja sammuttamaan tulleita palomiehiä. Toisin kuin aikaisempina öinä, yksikään poliisi ei vahingoittunut."

"Nuorisojoukot ovat rähinöineet mm. Rinkebyn, Tenstan ja Kistan kaupunginosissa, jotka ovat tunnettuja siitä, että maahanmuuttajien osuus asujaimistosta on suuri. Esimerkiksi Rinkebyn asukkaista noin 90 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia, kertoo Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Jyrki Hara."

http://yle.fi/uutiset/tukholman_maahanmuuttajalahiot_liekeissa_-_sosiaalipolitiikka_koetuksella/6653241

Kolme.

Bonuksena videolinkki Lontoon Woolwichista.

http://vimeo.com/66751726

8Huh/130

Opettajan oikeudet

"Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää Helsingin opetusviraston päätöstä purkaa Alppilan yläasteen opettajan virkasuhde rajuna ratkaisuna. Opetusviraston mukaan opettaja vaaransi oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön työntämällä hänet ulos ruokasalista."

"Päätös purkaa virkasuhde tällaisesta syystä on Luukkaisen mukaan ainutlaatuinen, mikä tekee tapauksesta ongelmallisen. Helsingin kouluissa sattuu joka vuosi noin 400 tapausta, joissa oppilaan koskemattomuuden raja joudutaan turvallisuussyistä ylittämään, Luukkainen sanoo."

"OAJ aikoo tehdä asiassa oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin opetuslautakunnalle. Järjestö on valmis viemään asian tarvittaessa myös hallinto-oikeuteen. Luukkaisen mukaan kysymys on siitä, miten toimitaan, jos oppilas ei halua poistua tilanteesta opettajan kehotuksesta huolimatta."

http://yle.fi/uutiset/oajn_puheenjohtaja_opettajan_potkut_raju_ratkaisu/6569659

Luonnollisesti myös poliisi on jo tutkimassa tapausta epäiltynä pahoinpitelynä. On tämä kukkahattuyhteiskunta niin pilalla.

http://aijaa.com/YXcCFK

En tiedä, onko linkin takaa löytyvä video juuri tästä tapauksesta, mutta ainakin se lienee hyvin tavanomainen esimerkki siitä, miten nämä äidin pienet hanipuppelit käyttäytyvät tiedostaessaan, ettei opettajilla ole nykyään enää juuri minkäänlaisia kurinpidollisia keinoja käytettävissään. Ja päätellen siitä, että juttu on edennyt näinkin pitkälle, myös vanhemmat ovat ilmeisesti asettuneet asiassa kyseisen räkänokan puolelle. Meidän kultsimussukkaahan ei opettajat määräile!

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia