Mediavahti mullo.net

3Hei/120

Rautaa vaihtoon

Severikoneen backup-levy on jo jonkin aikaa tuottanut lukukelvottomia sektoreita. Nyt sitten alkoi primäärilevykin näyttää lahoamisen merkkejä, joten oli pakko vaihtaa pikaisesti molemmat. Teran Seagatet ikkunasta ja tilalle kahden teran Western Digitalit. Halbaa. Tekemättä jäi vielä laakerinsa tuhonneen virtalähdetuulettimen vaihto. Kesälomareissu puskee päälle.

10Kes/110

Verkostoitumista

Koska sosiaalinen verkostoituminen on nykyään niin muodikasta, kesähelteiden kunniaksi myös Mediavahdilla on nyt oma tuikitärkeä ja tarpeellinen nurkkauksensa sekä Facebookissa että Twitterissä :)

http://www.facebook.com/pages/Mediavahti/206190606081232

http://twitter.com/#!/mediavahti

9Tam/110

Konehuoneesta

Blogiakin pyörittävä kone vaihtui pieneen ja hiljaiseen Atom D510 -laatikkoon. Suorituskykyä löytyy ihan riittävästi tällaisen vaatimattoman kotipalvelimen tarpeisiin. Vaikka nykyään blogeja onkin helppo seurata RSS-syötteiden avulla, Mediavahdin sivuja tarjoileva Apache osaa nyt mod_cache, mod_expires ja mod_headers -moduulien avulla hoitaa staattisen sisällön välimuistituksen oikeaoppisesti. Lisäksi mod_deflate pakkaa sisältöä siirrettävän datan määrän minimoimiseksi. PHP-moduuli puolestaan välimuistittaa ajettavaa koodia XCachen avulla, mikä toi pienen parannuksen sivujen latausnopeuteen. WordPressin osalta WP Super Cache -lisäosa on suosittelemisen arvoinen. Viimeiseksi siirsin osan blogiteemassa käytettävistä kuvatiedostoista toisen alidomainin taakse, nettiselain kun avaa normaalisti varsin rajallisen määrän rinnakkaisia HTTP-yhteyksiä yhtä domainia kohti.

Jos halutaan mennä optimoinnissa vielä pidemmälle, sivuilla käytettävät pikkukuvat voisi koota yhteen isoon kuvaan, josta ne voi sitten poimia paikoilleen CSS-koodissa. Tällä tavoin voitaisiin vähentää tarvittavia HTTP-pyyntöjä selvästi. Selainten tuki näille CSS-spriteille on ilmeisesti kuitenkin aika vaihteleva. Toinen vaihtoehto on lisätä Apachen eteen joku kevyempi proxy palvelemaan staattista sisältöä. Staattisen sisällön voisi myös siirtää täysin eri domainin taakse, mikä estäisi tarpeettoman keksien siirtelyn. Mediavahdin sivuilla ladataan sekä WordPressin omaa, että Google Analyticsin statistiikkakoodia. Toisen voisi tiputtaa pois, sillä kumpikin vaatii ylimääräisen DNS-haun ja hidastaa muutenkin selvästi.

Blogien ja muiden nettisivujen nopeutta ja rakennetta voi arvioida vaikka näillä:

http://ismyblogworking.com/

http://www.webpagetest.org/

28Lok/101

Blogialusta

WordPressin kolmosversio on ollut jo jonkin aikaa tarjolla. Tokkopa se kuitenkaan tarjoaa mitään kovin mullistavaa, ja kun nykyinenkin toimii varsin siedettävästi, niin taidan toistaiseksi jättää päivityskokeilut tekemättä. Allekirjoittaneella on toimivan korjaamisesta lukuisia huonoja kokemuksia...

Blogialustaa pyörittävä palvelinkin odottelee rautapäivitystä. Oikeastaan koko kone on menossa vaihtoon, mutta siihen operaatioon täytyykin keräillä vielä voimia. Kun tietotekniikasta tulee ammatti, motivaatio säätää sen parissa vielä kotonakin hupenee kummasti.

Aiheet: Blogi 1 kommentti
12Tou/101

Rajapyykki

Tämä on näemmä 100. blogikirjoitukseni. Mielenkiintoisia aiheita ei ole löytynyt niin tiheään kuin aluksi kuvittelin, mutta jokseenkin riittävästi kuitenkin. Ihan joka päivä ei edes ehtisi ajatuksiaan tänne jäsennellä. Kokeilu jatkuu.

Aiheet: Blogi 1 kommentti
10Lok/095

Blogiteknistä

Kommenttispämmääjäkin ehti jo iskeä. Ihmettelen vaan, mikä tarkoitus on spämmillä, joka ei mainosta mitään, eikä tarjoa linkkejä minnekään, vaan sisältää pelkästään satunnaisia kirjainmerkkijonoja. Otin käyttöön kommenttien spämmitarkistuksen. Saa nähdä, hoitaako se hommansa.

Yksi pikkuongelma löytyi WordPressin ja teemojen lokalisoinnista. Lontoon kieli kun ei tee eroa sanojen "kommenttia" ja "kommentit" välillä, muille kielille käännettäväksi on sitten tarjolla vain yksi ainoa "comments". Tästä johtuen kirjoitusten kommenttimääräkin näkyy tyyliin "2 kommentit". Pitänee vähän puukottaa tuota, kun ehtii ja jaksaa.

Aiheet: Blogi 5 Kommentit
11Syy/090

Uusi blogi

Näin syntyi uusi piskuinen blogi joukkoon suureen. Oikeastaan minusta piti ensin tulla Mediakriitikko, mutta joku oli ehtinyt sen tittelin jo itselleen varata. Kakkosvaihtoehtona oli ylevältä kalskahtava Mediavalvoja, mutta hiukan lyhyempi Mediavahti tuntui lopulta parhaalta vaihtoehdolta sanan merkitystä ajatellen. Tällä blogilla ei sitten ole mitään kytköksiä jostain muualta mahdollisesti löytyvään mediavahteiluun.

Blogin ulkoasuun en ole vielä aivan tyytyväinen, mutta tällä mennään, kunnes keksitään jotain parempaa. Fonttikokoja pitänee ainakin vähän miettiä. Sivuleiskakin hajoaa tietyissä tilanteissa. WordPress ei ole aivan niin mainio alusta, kuin olisi kehujen perusteella saattanut odottaa.

   

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia