Mediavahti mullo.net

16Tam/140

Pakkouskonto

"Tarvitsevatko lukiolaiset enemmän kymmentä käskyä vai tietoa maailmanhistoriasta? Suunnitelmat uudistaa lukion tuntijakoa ovat nostattaneet sanasodan historian- ja uskonnonopetuksen kannattajien välille."

"Taustalla on joulun alla opetusministeri Krista Kiurulle (sd) luovutettu työryhmän ehdotus lukion tuntijaon uudistamiseksi. Siinä ehdotettiin kolmea eri mallia. Vaihtoehdoista rajuimmassa lukiolaisten ei olisi pakko opiskella lainkaan esimerkiksi historiaa, yhteiskuntaoppia, maantietoa tai biologiaa. Muutkin ehdotuksen mallit lisäisivät valinnaisuutta.

Nyt pakollisia historian kursseja on lukiossa neljä, uskonnon tai elämänkatsomustiedon kursseja kolme. Poliitikkojen sanailusta huolimatta uskonnon kursseihin työryhmän esitys ei kajoa, koska uskonnonopetus mainitaan lukiolaissa. Mahdollinen uudistus on määrä tehdä asetuksena, eikä lakia ole tarkoitus muuttaa."

 http://www.hs.fi/kotimaa/a1389734798811?jako=4ae1d0a3a231c5b82384b1bacf121c71

En kykene ymmärtämään, millaisella logiikalla olisi järkevää poistaa historian kurssien pakollisuus, mutta jättää uskonto tai elämänkatsomustieto pakolliseksi. Muutenkin käy jo sääliksi tulevia koululaisia, sen verran huonoon suuntaan näyttää kotimainen koululaitos jatkuvasti valuvan.

"Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vastasi arvioimalla puolueen nettisivuilla, että juuri uskonnonopetusta lukiolaiset kaipaavat entistä enemmän. Hän perusteli tätä perhesurmilla ja kouluampumisilla.

"Näen perusetiikan ja moraalin kannalta hyväksi, että uskonnon opetusta on.""

Tällaisten argumenttien esittäjät naurettaisiin pihalle suunnilleen kaikkialta muualta paitsi kristillisdemokraattien eduskuntaryhmästä.

"Euroopan parlamentin jäsen Hannu Takkula ihmettelee ulkoministeri Erkki Tuomiojan esittämiä ajatuksia uskonnonopetuksesta. Tuomiojan blogitekstin mukaan lukiolaisten ymmärrys maailmasta lisääntyisi, jos heille uskonnonopetuksen tilalla opetettaisiin historiaa.

– Keskeiset kansainväliset ristiriidat ovat kaikki joko luonteeltaan uskonnollisia tai ne sisältävät uskonnollisen elementin, Takkula huomauttaa tiedotteessaan.

– Tämä pitää paikkansa niin Yhdysvaltoja repivän äärioikeistolaisen teekutsuliikkeen, Lähi-idän eri kriisipesäkkeiden kuin kansainvälisen terrorisminkin suhteen. Pidän erittäin outona ulkoministerin ehdotusta, että lukiolaiset eivät tällaisena aikana lainkaan pohtisi uskonnollista ajattelua ja siihen liittyvää dynamiikkaa, Takkula sanoo."

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/historia_ja_uskonto_eivät_ole_vaihtoehtoja_lukiossa_6729452.html

Uskomatonta potaskaa suoltaa myös Takkula. Kuinkahan monella uskontotunnilla on tähän mennessä käsitelty kansainvälisiä ristiriitoja...

A-studiossa oli hyvää keskustelua uskonnonopetuksesta. Yhdeksi isoksi ongelmaksi on jo muodostunut Suomen näkökulmasta vähemmistöuskontokuntiin kuuluvien kasvava määrä. Tätä kirjoitettaessa ohjelma löytyi vielä Areenasta:

http://areena.yle.fi/tv/2100886

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia