Mediavahti mullo.net

11Syy/120

Apotti

"Helsingin terveyslautakunta käsittelee huomenna ehdotusta uuden potilastietojärjestelmän hankkimiseksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja alueen kuntien yhteinen potilastietojärjestelmä Apotti maksaisi 350-450 miljoonaa euroa. Koko maahan laajennettuna yhteinen tietojärjestelmä maksaisi huikeat 1,8 miljardia euroa.

Hanke on herättänyt paljon kritiikkiä, eikä vähiten siksi, että Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tilasi järjestelmästä konsulttiselvityksen Accenturelta."

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/138109-apotista-tulee-maksettavaksi-melkoinen-potti-–-18-miljardia

Voi kun pääsisi joskus kärpäseksi kattoon seuraamaan, miten nämä isot projektit kerta toisensa jälkeen päätyvät joko Accenturelle, Tiedolle tai Logicalle. Ymmärtäisihän sen, jos takana olisi pitkä lista pelkkiä onnistumisia, mutta kun ei...

"HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen toteaa, että sairaanhoitopiirillä on huonoja kokemuksia järjestelmän kehittämisestä. Se haluaa ostaa valmiin tuotteen ja palvelun, jossa toimittaja vastaa ylläpidosta.

– Kehitysriski on silloin toimittajalla. Näkemyksiä on erilaisia. Avoin koodi on ideana kaunis, mutta esimerkiksi pankkimaailmassa ja terveydenhuollossa siihen liittyy suuria turvallisuusriskejä."

http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show%2Fnews_id%3D12297%2Ftype%3D1%2Fref%3Duk

No, kohta on sairaanhoitopiirillä huonoja kokemuksia myös valmiin tuotteen ostamisesta. Ei niitä kehitysongelmia voi noin vain aidata toimittajan tontille, varsinkaan kun kyseessä on kunnianhimoinen järjestelmä, johon integroidaan kaikki mahdollinen ja vähän päälle. Yhtä lailla sitä ollaan lirissä sitten käyttöönottovaiheessa, kun huomataan, ettei kaikki toimikaan niin kuin Strömsössä.

Näkemyksiä on tosiaan erilaisia. Joku toinen saattaisi olla sitä mieltä, että avoimen lähdekoodin ohjelmiston tietoturva on käytännössä pakko hoitaa tarkasti kuntoon, kun taas suljetun koodin mahdollisia reikiä pääsee todennäköisesti ihastelemaan vasta sitten, kun joku ilkeämielinen taho niitä jo hyödyntää.

Joku olikin jo nokkelana googlettanut, että Apotti-hankkeen ohjaus- ja kehittämisryhmässä on mm. 19 lääkäriä ja 23 erilaista hallintohenkilöä, mutta ei yhden ainoata tyyppiä, jolla olisi IT-alan tutkinto. Hoitajienkaan edustusta ei näemmä ole katsottu tarpeelliseksi. Sillä lailla.

http://www.hel.fi/static/public/hela/Terveyslautakunta/Suomi/Esitys/2012/Terke_2012-09-11_Tervlk_13_El/63B50D3C-6EC6-4EC0-B092-3467EEFB647E/Liite.pdf

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia