Mediavahti mullo.net

29Elo/120

”MOT: Vain Suomessa – Malmi etsitään verovaroilla ja myydään halvalla”

"Suomessa toimivista 12:sta metallikaivoksesta kymmenen on ulkomaisessa omistuksessa. Suurimman osan metalliesiintymistä on löytänyt työ- ja elinkeinoministeriön alla toimiva Geologian tutkimuskeskus GTK. MOTin mukaan GTK käyttää malminetsintään vuosittain noin kymmenen miljoonaa euroa.

Kun GTK löytää malmion, tem yrittää myydä tiedot siitä huutokaupalla kaivosyhtiöille. Tem ei suostunut kertomaan MOT:lle kuinka paljon esiintymähuutokaupoista on saatu rahaa. Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n vuonna 2007 tekemän selvityksen mukaan vain noin puolet kaupan olleista esiintymistä oli ostettu. Näistä valtio oli saanut yhteensä alle 300 000 euroa."

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/mot-vain-suomessa-malmi-etsitään-verovaroilla-ja-myydään-halvalla

Tämä kaivosteollisuusasia on tietenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen, mutta ei tämä ihan järkevältä menettelytavalta vaikuta. Suomalaisia ei voi pakottaa perustamaan kovan riskin kaivoksia, mutta miksi pienen maan niukkoja luonnonvaroja pitää oikein erikseen tyrkyttää pilkkahintaan ulkomaille? Mitäpä jos noilla verovaroilla etsittäisiinkin Suomen puhtainta vettä ja kaupiteltaisiin sitä vaikka itärajan yli pumpattavaksi? Mahtaisi olla toinen ääni kellossa.

""Se on todella ongelmallinen tilanne jos viranomainen ja yritykset ovat tekevät samanlaista toimintaa. Malmin etsintä on todella riskibisnestä jota harjoittavat yritykset ja sitten kun sitä harjoitetaan valtion varoin se on sen riskin siirtämistä veronmaksajille", johtava tuloksellisuustarkastaja Kirsti Sälii VTV:stä sanoo MOT:ssa."

Malmia etsitään valtion varoin, mutta ei voida kuitenkaan investoida suoraan sen jalostamiseen? Miksi valtion omistama kaivosyhtiö olisi niin mahdoton ajatus? Miksi lähes yksinomaan ulkomaiset kaivosyhtiöt ovat sitä mieltä, että riski kannattaa ottaa? Olkoonkin, että vertaus on aika huono, mutta länsinaapurissamme ainakin tunnutaan osaavan luonnonvaroista huolehtiminen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Statoil

http://fi.wikipedia.org/wiki/Norjan_energiapolitiikka

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia