Mediavahti mullo.net

9Kes/110

EU:n elintarvikevirasto

"Yhdysvalloissa tiistaina julkaistun raportin mukaan kasvimyrkky glyfosaatti aiheuttaa sikiövaurioita ja keskenmenoja laboratorioeläimille.

Varsinainen uutinen raportissa on se, että Yhdysvalloissa maataloutta ja kemikaaleja säätelevät viranomaiset ovat tienneet asiasta jo vuonna 1980. EU:n komissio on raportin mukaan tiennyt glyfosaatin vaaroista ainakin vuodesta 2002 asti."

"Glyfosaattia käytetään laajalti niin maataloudessa kuin kotipuutarhoissa rikkaruohojen kitkemiseen. Tunnetuin kauppanimi glyfosaatille on Roundup. Aine on myynnissä myös Suomessa."

"EU:n komission elintarvikeviraston oli aiemmin tarkoitus arvioida glyfosaatin vaikutuksia normaalissa aikataulussa vuonna 2012. Ensi vuoden kesäkuussa on tarkoitus astua voimaan uudet tiukemmat EU-määräykset unionin alueella käytettyjen tuholais- ja kasvimyrkkyjen laadusta.

Tutkijat kirjoittavat, että viime vuonna glyfosaatin ja 38 muun aineen arviointia siirrettiin kuitenkin kolmella vuodella eteenpäin vuoteen 2015. Kirjoittajat väittävät, että glyfosaatin vaarallisuuden salaamisessa merkittävää roolia on näytellyt Saksa, jonka vastuulla aineen terveysvaikutusten arviointi on ollut."

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/112958-raportti-eu-salailee-jarjestelmallisesti-tietoa-myrkysta-"tiedossa-jo-1980"

Sinänsä ei tietty ole yllätys, että myrkky on myrkyllistä. Eipä ole kuitenkaan luottamus EU:n elintarvikeviranomaisiin viime aikoina ainakaan kasvanut. Luontaistuoterohdosten säädöksiä vaan kiristetään, mutta samalla kaupallisesti tarpeeksi merkittävien aineiden potentiaalisia riskejä katsotaan läpi sormien.

"Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa kokoaa lisäaineeseen liittyvät uusimmat tutkimustiedot ja antaa lausuntonsa vuoden 2012 aikana.

Euroopan komissio pyysi Efsalta aspartaamin uudelleenarviota jo nyt, kun se oli tarkoitus tehdä vasta vuonna 2020. Efsan mukaan kyseessä on rutiininomainen hyväksyttyjen ruuan lisäaineiden uudelleenarviointimenettely.

Komissio on pyytänyt aspartaamista käytössä olevien tietojen päivitystä Efsalta jo neljä kertaa, mutta aiemmilla kerroilla Efsa katsoi, ettei uuteen arviointiin ole tarvetta."

"Kuluttajat ovat olleet huolissaan aspartaamin mahdollisista vaikutuksista terveyteen. Etenkin vuonna 2007 julkaistu ranskalainen rotilla tehty tutkimus herätti kysymyksiä, koska siinä aspartaamin katsottiin voivan aiheuttaa syöpää ja mahdollisesti vaikuttavan perimään. Efsan uudelleenarvio on vastaus EU-kansalaisten huoleen aiheesta."

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=56542:aspartaamin-turvallisuus-arvioidaan-uudelleen-eussa&catid=63:eu&Itemid=33

Jotain positiivistakin sentään. Epäluuloisempi voi tosin kyseenalaistaa, onko todellisuudessa edes olemassa sitä vaihtoehtoa, että aspartaami EU:n toimesta vielä kiellettäisiin.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia