Mediavahti mullo.net

6Tou/112

”Käsialan opetus herättää suuria tunteita”

"Osa opettajista kokee vuonna 2004 opetussuunnitelmaan otetut uudet tyyppikirjaimet hankaliksi. Kouluissa opetettavaa mallikäsialaa muutettiin tuolloin enemmän tekstausta muistuttavaksi tyyliksi. Arvostelijoiden mukaan tyyppikirjaimilla kirjoittaminen on hidasta ja muutenkin hankalaa.

Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Minna Harmanen on omassa työssään yläkoulun opettajana huomannut, että vain harva oppilas käyttää opetettuja tyyppikirjaimia. Suurin osa oppilaista käyttää kirjoittaessaan tekstauskirjaimia."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/05/1324780/kasialan-opetus-herattaa-suuria-tunteita

Muistuupa mieleen, miten perusteellisesti ala-asteella opeteltiin kaunokirjoitusta. Ylemmillä luokilla sitten kavereiden kesken hoksattiin, että tekstaushan on paljon siistimpää, ja kauno heivattiin nopeasti. Sen jälkeen en ole tainnut kirjoittaa tavuakaan kaunoa. Tekstauskirjaimet matkittiin jostain, niitä ei koulun puolesta opetettu. Omaan käsialaani on näköjään jäänyt silti kauno-y tekstausmerkin sijasta.

En tiedä, miten kouluissa nykyään opetetaan, mutta kyseenalaistan joka tapauksessa kaunokirjoituksen tarpeellisuuden. Onhan se tavallaan sujuvampaa, kun kynää ei tarvitse nostaa niin usein, mutta mielestäni tuo ainoa etu jää vähäiseksi. Siinä vaiheessa, kun joutuu tulkitsemaan muiden ihmisten kaunokäsialoja, käy aika selväksi, että luettavuus on huomattavasti kirjoitusmukavuutta tärkeämpi tekijä. Varsinkin vanhempien sukupolvien kauno on usein lukukelvotonta.

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/kirjainuudistus/index.html

Uudistuksen myötä seiskasta poistuu vaakaviiva. Unohtikohan joku, että aika moni saattaa vielä kirjoittaa ykkösen väkäsellä? Kehno ja tarpeeton uudistus.

Kommentit (2) Paluuviitteet (0)
  1. Seiskan vaakaviiva tulisi ehdottomasti palauttaa. Perustelu oli aikoinaan, että painetussa tekstissäkään ei vaakaviivaa ole. Perustelu ontuu: painetussa ykkösessä on väkänen, jota käsialamallissa taas ei ole. Käsi kirjoitettaessa seiskan yläviiva harvoin tulee niin vaakasuoraksi, ettei tulkinnan varaa jäisi verrattuna väkäsellä varustettuun ykköseen.

    Veikkaan, että kun viivattoman seiskan oppineet oppilaat alkavat tulla työelämään, seurauksena on paljon sotkua. Jo nyt kävi niin, että kun opettaja oli kirjoittanut laskun loppusumman viivattomalla seiskalla, pankista soitettiin ja tarkistettiin, mikä lukema on.

    Itse aion seuraavan ekaluokan saadessani opettaa heidät tekemään viivan seiskoihin, vaikka oppikirjassa viivaa ei olisikaan.

  2. Kannatan :) Toivottavasti moni muukin opettaja uskaltaa puuttua tähän epäkohtaan.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia