Mediavahti mullo.net

27Huh/110

”Luontaisrohdot uhkaavat siirtyä apteekkiin”

"Suomalaiset luontaistuottajat katsovat perinteisten kasvirohdosvalmisteiden rekisteröintipakon syrjivän pientuottajia. EU-direktiivi siirtää lääkkeeksi luokiteltavat kasvirohdokset apteekkimyntiin. Luontaistuotteena myytävien rekisteröinti perinteisiksi kasvirohdoksiksi puolestaan on kallista.

EU-määräykset on Suomessa pantu täytäntöön jo kohta direktiivin hyväksymisen jälkeen, vaikka kuusi vuotta kestänyt siirtymäaika päättyy vasta tämän kuun lopussa."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/04/luontaisrohdot_uhkaavat_siirtya_apteekkiin_2515475.html

Nämä määräykset puhuttavat eri puolilla nettiä, eikä pelkästään niiden fanaattisimpien luontaistuotehörhöjen keskuudessa. Valtamedia on kuitenkin ollut asiasta melko hiljaa. En muista, uutisoitiinko aiheesta silloin, kun direktiiviä oltiin aikoinaan hyväksymässä.

"Tuotteiden testaus ja rekisteröinti perinteiseksi kasvirohdosvalmisteeksi vie aikaa ja tulee kalliiksi."

"Tilan perustaja Virpi Raipala-Cormier sanoo, että korkeiden kustannusten takia Frantsilan tilan kokoisella yrityksellä ei ole varaa ryhtyä rekisteröintiprosessiin. Tuotetutkimuksista, rekisteröintimaksusta ja sitä seuraavasta jatkuvasta tuotevalvonnasta tulevat kustannukset nostaisivat uutteiden hinnat niin korkeiksi, etteivät asiakkaat niitä enää ostaisi."

Hyötyjinä tässä ovat siis ainoastaan isommat lääketeollisuuden toimijat.

"Tarkoituksena on ollut yhtenäistää käytäntöjä eri EU-maissa ja parantaa potilaan turvallisuutta."

Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikeilla. Olivatko luontaisrohdosten vapaat markkinat tosiaan sellainen kansanterveydellinen uhka, että näinkin äärimmilleen vietyä byrokratiaa oikeasti tarvittiin?

"Suomen Luontaistuotealan Keskusliitto on tehnyt komissiolle kantelun kilpailun rajoittamisesta, johon liiton mielestä suomalaistulkinnat ovat johtaneet. Liiton mukaan Fimea vaatii apteekkimyyntiin aiemmin vapaassa kaupassa olleita rohdoksia tiukemmin kuin muut Euroopan maat."

"Pyhähuhta ihmettelee vakiintuneisiin valmisteisiin kohdistuvaa Suomen tiukkaa linjaa, kun internetin kautta voidaan myydä lähes mitä tahansa."

Ulkomaisista nettikaupoista onneksi voi kuka tahansa ainakin toistaiseksi tilata miltei mitä tahansa.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia