Mediavahti mullo.net

3Maa/110

”Miksi meille syötetään tällaista roskaa?”

"Suomalaista ruoan ostajaa vedätetään mennen tullen. Meille myydään lisäaineilla pumpattua ruokaa, joka on oikeasti ihan muuta kuin mitä sen sanotaan olevan. Lihapullia, jotka ovat kanannahkaa, ja ruokaa, jossa on pyykkipulvereissakin paheksuttuja fosfaatteja, jne. Ruokateollisuuden mukaan syy on meissä itsessämme; saamme sitä mitä haluamme. Miksi me suostumme syömään tällaista roskaa?"

http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/20112692/139

Voi miettiä, onko kaupoista yleensä enää mahdollista ostaa täysin lisäaineetonta ruokaa palaamatta kaikkein yksinkertaisimpiin raaka-aineisiin ja valmistamatta kaikkea itse alusta asti suurella vaivalla. Vain harvoilla on vaihtoehtona oman ravinnon viljely tai kasvatus.

"Srilankalainen viljelijä kasaa irtonaiset mangosäkit autonsa lavalle ja ajaa kuoppaisia teitä pitkin kauppapaikalle. Kun hän pääsee perille, suurin osa lastista on muussaantunut myyntikelvottomaksi. Sambiassa tuhohyönteiset syövät kolmanneksen köyhän maanviljelijän maissisadosta. Ugandassa neljännes tuotetusta maidosta pilaantuu. Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten joka päivä maailmassa jopa puolet tuotetusta ruuasta pilaantuu. Samalla ennätysmäärä ihmisiä näkee nälkää."

http://www.ts.fi/online/ulkomaat/199484.html

Jonkinlainen kompromissi säilyvyyden ja lisäainemäärien välillä olisi tietenkin paras ratkaisu. Kaikki makua ja koostumusta muokkaavat lisäaineet voisi huoletta jättää pois. Markkinatalous ja väestönkasvu valitettavasti sanelevat myös ruokatuotantoketjun säännöt, eikä mitään keinoja tuotannon tehostamiseksi ja voittojen lisäämiseksi jätetä käyttämättä, vaikka nykytaitojen ja -tekniikan puolesta ihmisillä olisi edellytykset paljon järkevämpiinkin toimintatapoihin.

"YK ja Maailmanpankki ovat vuoron perään toistaneet yli 200 vuotta vanhaa varoitusta maailmaa uhkaavasta ruokapulasta ja etenkin köyhimpiä kansoja koettelevasta nälkäkriisistä. Ruoka onkin maailmalla kallistunut jyrkästi, ja nälkä yllyttää ruokamellakoihin. Onko halvan ruoan aika lopullisesti ohi?"

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/02/20/joko-halpa-ruoka-loppui/20112424/12

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia