Mediavahti mullo.net

10Hel/110

”Wikileaks: Saudeilta loppuu kohta öljy”

"Yhdysvallat pelkää, että Saudi-Arabian hyödyntämättömien öljyvarojen määrää on liioiteltu jopa 40 prosenttia ylöspäin, kertoo tänään Guardianin julkaisemat Wikileaks-asiakirjat.

Öljyä uupuisi nykyiseen arvioon verrattuna jopa 300 miljardia barrellia. Paljastus ajoittuu öljyteollisuuden kannalta hankalaan saumaan, sillä öljyn hinta on noussut viime viikkoina yli 100 dollarin (70 euron) taikarajan. Saudi-Arabia on pumpannut maailmalle öljyvarastojaan pitääkseen hintakriisin loitolla."

"Tämän jälkeen Husseini arveli Yhdysvalloille lähettämissään tiedoissa, että Saudi-Arabian öljyntuotanto saavuttaa huippunsa mahdollisesti jo vuonna 2012. Tätä huippua on pelätty jo 1970-luvun öljykriisistä asti, jolloin maailman öljyvarantojen uskottiin riittävän noin vuoteen 2030."

http://www.uusisuomi.fi/raha/109142-wikileaks-saudeilta-loppuu-kohta-oljy

Otsikko on aika pöljä, sillä varantojen liioittelu on varsin kaukana öljyn loppumisesta. Lisäksi öljyn käydessä aikanaan vähiin hanat eivät suinkaan mene kiinni Saudi-Arabiassa, vaan liemessä ovat ensimmäisenä kaikki sellaiset valtiot, jotka ovat täysin tuontiöljyn varassa vailla omaa tuotantoa.

Tosiasia kuitenkin on, että uusien, jättimäisten ja helposti hyödynnettävissä olevien öljylöytöjen loistaessa poissaolollaan maailman öljytuotanto ja -varat ottavat laskusuunnan. Samalla öljynkulutus on jatkuvassa kasvussa mm. Kiinassa, joten lienee aika todennäköistä, ettei öljyn hinta tule tästä enää ainakaan paljon laskemaan. Öljyn kallistuminen taas näkyy väistämättä muussa tuotannossa, kaikissa liikennemuodoissa ja ties missä. Synkistä näkymistä ei ainakaan ole puutetta.

Maailman energiatalouden liikkeitä voi seurata vaikka täältä:

http://www.theoildrum.com/

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia