Mediavahti mullo.net

20Tam/110

”Helsinki saattaa saada Guggenheimin”

"Helsingistä saattaa tulla seuraava Guggenheim-museokaupunki. Helsingin kaupunki on sopinut Solomon R. Guggenheimin säätiön kanssa aloittavansa selvityksen siitä, voisiko Guggenheim-museon perustaa Helsinkiin."

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Helsinki+saattaa+saada+Guggenheimin/1135263127384

Kulttuuritoimittajan otsikko ei nyt taida olla ihan totuudenmukainen.

"Selvitys maksaa noin kaksi miljoonaa euroa. Siitä valtaosan maksaa kaupunki, 500 000 euroa tulee Suomen Kulttuurirahastolta ja 250 000 euroa Svenska Kulturfondenilta."

Ensimmäiseksi saadaan siis ainoastaan maksaa tämä tutkimus. Vasta sen jälkeen saadaan ehkä miettiä, miten paljon rahaa uuteen tönöön saadaan upottaa.

"Gallen-Kallela-Sirén kuitenkin korostaa, ettei edes uudisrakennuksen toteutuminen ole varmaa, eikä esimerkiksi arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä ole päätetty.

"Tämä ei ole arkkitehtuurivetoinen projekti. Jos mennään arkkitehtuuri edellä, sisältö jää kehittymättä", Gallen-Kallela-Sirén sanoo."

Insinöörilogiikalla johonkin olemassaolevaan rakennukseen sijoitettu Guggenheim ei ainakaan olisi mitään muuta kuin helvetin kallis brändi. Jos ei kerran Kiasmaankaan riitä kävijöitä, miksi uuteen museoon syntyisi valtava turistiryntäys? Euroopassa on jo kolme muuta Guggenheimia, neljäs suunniteltu Liettuaan.

"Guggenheimin rantautuminen Helsinkiin olisi iso juttu paitsi taide-elämälle, myös turismille ja taloudelle. Esimerkiksi Bilbaon Guggenheimissa käy vuosittain noin 900 000 ihmistä, ja museo on vaikuttanut merkittävästi kaupungin kehittymiseen."

Tuohon Bilbaon museoon kun niin innokkaasti verrataan, niin erään lähteen mukaan sen pystytysbudjetti oli alun perin noin 120 miljoonaa dollaria, mutta projekti maksoi lopulta kaikkiaan yli 200 miljoonaa. Liettuan museon kustannusarvio on 75 miljoonaa dollaria, jos se joskus etenee rakennusvaiheeseen. Tällaisten kanssa Helsingin museo joutuisi kilpailemaan turisteista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius_Guggenheim_Hermitage_Museum

http://en.wikipedia.org/wiki/Guggenheim_Museum_Bilbao

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia