Mediavahti mullo.net

16Jou/100

”Hyvitysmaksu laajenee ulkoisiin kiintolevyihin”

"Monen vuoden kädenvääntö yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun laajentamiseksi on saanut uuden käänteen, kun maksu vuodesta 2011 alkaen laajenee alkaen 250 gigatavun ja suurimmillaan kolmen teratavun ulkoisiin kiintolevyihin. Maksu ei jatkossakaan kuitenkaan koske matkapuhelimia, usb-muistitikkuja tai gps-navigaattoreita."

http://www.tietokone.fi/uutiset/hyvitysmaksu_laajenee_ulkoisiin_kiintolevyihin

Hyvitysmaksun toimintaperiaate on jo lähtökohtaisesti kovin ongelmallinen. Käytännössä kerätään mielivaltaisesti rajatulta kohderyhmältä veroa, joka luovutetaan yksityiselle organisaatiolle, joka sitten tilittää rahat pienelle artisti- ja taiteilijajoukolle miten lystää, ilman minkäänlaista valvontaa. Iso osa kohderyhmästä maksaa veroa aiheetta, ja pahimmillaan tekijänoikeuksilla suojatusta materiaalista tulee ostohinnan lisäksi maksetuksi moninkertainen hyvitys, kun materiaalia tallennetaan omaan käyttöön useille tallennusmedioille.

"Tekijänoikeusneuvos Viveca Still opetusministeriöstä perustelee ulkoisten kiintolevyjen hyvitysmaksua sillä, että niillä tehdään selvitysten mukaan jo merkittävissä määrin yksityistä kopiointia."

Selvityksistä kyllä nähdään, että suurin osa ulkoisten kiintojevyjen käytöstä on jotain muuta kuin sitä piraattimusiikin taltiointia. Ulkoisia kiintolevyjä käytetään esimerkiksi digikuvien säilömiseen ja varmuuskopiointiin.

http://www.hyvitysmaksu.fi/Teosto/hymysivut.nsf/0/192D716F7FBA5BBCC225773B003EC79B?opendocument

"Ulkoisissa kiintolevyissä hyvitysmaksu on viisi euroa 250 gigatavusta teratavuun levyjen osalta, ja 10 euroa 1–3 teratavun levyjen osalta. Jos esimerkiksi kahden teratavun levy maksaa 81 euroa ennen arvonlisäveroja, tarkoittaa 10 euron hyvitysmaksu reilun 12 prosentin korotusta hintaan.

Tätä pienemmän ja suuremman kapasiteetin levyt eivät ole hyvitysmaksun piirissä. Se ei myöskään koske pc-koneiden sisäisiä kiintolevyjä."

Viimeistään tässä nähdään, miten epäonnistunutta hyvitysmaksun kohdistaminen on. Sisäisille kiintolevyille päätyy taatusti moninkertainen määrä yksityisesti kopioitua materiaalia. Käsittämätön on myös logiikka, jolla kiintolevyn koko haluttiin rajata.

Hyvitysmaksuista vapaita laitteita voi kuka tahansa tilata helposti ulkomailta. Se raha on suoraan pois kotimaisilta tietotekniikkakauppiailta.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia