Mediavahti mullo.net

28Mar/100

”Kimmo Sasi vastaa sharia-kritiikkiin”

"Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) syyttää Helsingin Sanomia saamastaan kritiikistä sharia-lausuntonsa suhteen. Sasin mukaan Helsingin Sanomien julkaisema otsikko on erehdyttänyt ihmiset luulemaan hänen kannattavan sharia-lain käyttöönottoa Suomessa."

"Helsingin Sanomien Sasin lausuntoa koskeva juttu oli lauantaina kello 16 otsikoitu “Sasi Kotimaa24:ssä: Sharia-lain soveltaminen mahdollista”.

- Se otsake on täysin väärä."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107028-kimmo-sasi-vastaa-sharia-kritiikkiin-"olen-hesarin-uhri"

Ehkä Sasin sanomiset tulkittiin tosiaan turhan yksioikoisesti. Mainitsihan hän kuitenkin selkeästi, että asia kannattaa ensin selvittää. Toisaalta ilman noita otsikoita aihe olisi tuskin noussut näin nopeasti yleiseen keskusteluun.

"Todellisuudessa Sasi sanoo kannattavansa uskonnollisten yhteisöjen harjoittamaa sovittelumenettelyä, mikäli sillä voidaan välttää jonkin siviiliasian vieminen käräjäoikeuden päätettäväksi."

"- Uskonnollisilla yhteisöillä voi olla merkitystä, jos niissä on henkilöitä, joihin molemmat osapuolet luottavat. Omia traditioita voi soveltaa, mutta Suomen lakia tulee soveltaa alusta loppuun, Sasi painottaa kantaansa."

"- Yhteiskunnan tulee taata se, että ei ole esimerkiksi painostusta osapuolia kohtaan. Myöskään lapsen etua ei voida huoltajuusasioissa syrjäyttää koskaan."

Muotoilee asian millä tavalla tahansa, niin sharia-lain soveltamistahan se käytännössä olisi. Jos suomalaiselle oikeuslaitokselle jätettäisiin näissä tapauksissa pelkkä lopputuloksen vahvistajan rooli, millä ihmeen tavalla voitaisiin varmistua siitä, että itse sovittelu tapahtuu täysin tasa-arvoisesti ja Suomen lain mukaisesti?

"Lakimies ja vihreiden eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed ei kannata perustuslakivaliokunnan Kimmo Sasin (kok.) esiin nostamaa ajatusta, että siviiliriitojen sovittelumenettelyssä sovellettaisiin islamilaista sharia-lakia."

"- Periaatteessa sharian mukainen sovittelu ei olisi pakollista, mutta vapaaehtoisuus olisi vain näennäistä. Muslimiyhteisössä olisi painetta turvautua omaan sharia-järjestelmään, eikä maalliseen, tasa-arvoon perustuvaan Suomen oikeusjärjestelmään, hän jatkaa.

Kun sovittelumenettelyn tarkoitus on saattaa riidan osapuolet neuvottelemaan yhteinen ratkaisu, ei imaamin lausuma sharia-lain tulkinta olisi aitoa neuvottelua. Se merkitsisi muslimille saneltua ratkaisua."

"- Entä jos onkin shariaan tyytymätön? Voiko siitä valittaa? Kyllä siinä on paineita hyväksyä jumalallinen ratkaisu, enkä usko, että tapausta vietäisiin "vääräuskoiseen" tuomioistuimeen, Muhammed pohtii."

"Islamilaisen lain soveltamista vaikeuttaa Muhammedin mukaan myös se, että esimerkiksi perinnönjaon ja avioerojen osalta sharia ei ole sukupuolten välillä tasa-arvoinen."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107034-sharia-sovittelu-muslimi-tyrmaa-taysin

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia