Mediavahti mullo.net

15Mar/102

”NYT: Tupakkajätit pelottelevat valtioita oikeustoimilla”

"Suuret tupakkajätit uhkaavat oikeustoimilla maita, jotka asettavat tupakoinnille tiukkoja kieltoja. Sanomalehti New York Timesin mukaan tupakkajättien miljardiluokan kampanjoiden kohteena ovat erityisesti pieni- ja keskituloiset kehittyvät valtiot."

"Philip Morris haki NYT:n mukaan Uruguaylta korvauksia menetetyistä tuloista. Urugayn valtion budjetti on noin puolet tupakkayhtiön 66 miljardin vuotuisesta myynnistä ja se taipuikin painostuksen alla muuttamaan lakejaan.

Lehden haastatteleman Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan tupakkayhtiöt pelottelevat oikeustoimilla erityisesti köyhempiä maita. Oikeustoimia on kuitenkin käyty myös Irlannissa ja Norjassa. Australiassa tupakkayhtiöt rahoittivat miljoonien tv-kampanjan uusia lakeja vastaan, New York Times kertoo."

http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2010/11/14/nyt-tupakkajatit-pelottelevat-valtioita-oikeustoimilla/201015842/12

Tässä on jälleen pieni muistutus siitä, että vapaassa markkinataloudessakin tarvitaan rajoituksia. Rahalla saa vaikutusvaltaa ja vapautta vastuusta. Raha antaa resursseja käydä pitkiä ja vastapuolelle liian riskialttiita ja kalliita oikeudenkäyntejä. On siis selvää, että jättimäisiksi paisuneilla monikansallisilla yrityksillä on usein varsin kyseenalainen valta-asema jo pelkästään pienempiin yrityksiin ja asiakaskuntaan nähden. Se, että tarpeeksi isolla yrityksellä on mahdollisuus tällä tavalla painostaa kokonaisia valtioita ja vaikuttaa niiden lainsäädäntöön, on yksinkertaisesti väärin.

Kommentit (2) Paluuviitteet (0)
 1. Eipä ruveta kirjoittamaan moraalisia ajatuksia :)

  Tupakointia ei tietystikään tulisi rajoittaa. Minimalisti ei tupakoi mutta arvostaa vapautta. Jos ihminen kokee tupakoinnista saaman nautinnon tarpeeksi korkeaksi terveydellisistä haitoista huolimatta niin ei muutakun tupakoimaan.

  Ihmiset kuolevat kuitenkin ja elämässä itsessään ei ole mitään arvoa. Ainoa syy miksi on järkevämpää olla elossa kuin kuolleena on nautinto. Jos elämässä ei ole nautintoa niin on täysin turhaa elää.

  Monissa köyhissä maissa ei ihmisillä ole muuta nautintoa kuin ajoittainen tupakointi ystävien kanssa. Valtioiden ei tietysti tule karsia ihmisten vapautta vaan pitää ihmisten turvallisuudesta huolta.

  Kertokaa haitoista, ei kannata syödä roskaruokaa jne. mutta annetaan aikuisten ihmisten tehdä omat päätöksensä ilman turhia rajoituksia.

  Jos haluat lopettaa tupakoinnin koska koet paremmaksi ratkaisuksi olla savuton lue neuvot Tupakoinnin lopettaminen

 2. Toivoinkin, että joku tarttuisi tähän :)

  Oleellistahan ei nyt ole, millaisia lakeja tulisi säätää, vaan kenen toimesta ne säädetään. Ei ole tervettä, jos lain kohtalosta päättää käytännössä yritys, jonka ainoana tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, ja jonka ei tarvitse uhrata ajatustakaan lain yhteiskunnallisille vaikutuksille, saati sitten että se joutuisi vastaamaan mahdollisista ikävistä seurauksista.

  Vastaavaa painostusta tapahtuu toki valtioiden sisälläkin. Missä tahansa lobbauksessa on kuitenkin aina sama perusongelma: isoimmalla rahakasalla saa eniten vaikutusvaltaa ja parhaiten äänensä kuuluviin.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia