Mediavahti mullo.net

24Syy/101

”Rasvakeskustelu on ajautunut sivuraiteelle”

"- On todella hyvä asia, että keskustelu on näin vilkasta. Ravitsemusasioista puhuttaessa on kuitenkin aina muistettava, että tutkimuksia tehdään paljon ja niiden tuloksia pitää osata tulkita osana laajempaa kokonaisuutta, muistuttaa FT Raisa Valve, tutkija, terveysvalistaja ja ravitsemusasiantuntija."

"- Ongelma on siinä, että suuresta joukosta tutkimuksia nostetaan esille vain muutamia. Tutkijoiden ääni ei useinkaan kuulu yleisölle asti, vaan eri mediat saattavat korostaa jotain yksityiskohtia ja jättää suuren osan tuloksista kertomatta. Tällainen raportointi on omiaan lisäämään hämmennystä, pohtii Valve."

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/09/rasvakeskustelu_on_ajautunut_sivuraiteelle_1997050.html

Aivan totta. Vaan jos yksittäisiä tutkimuksia ei saa edes nimetä, päädytään tilanteeseen, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Pekka Puska joutuu toistamaan geneeristä mantraansa "lukuisista tutkimuksista ja luotettavista asiantuntijoista" hamaan loppuun asti, eikä kuluttaja saa oikeastaan mitään konkreettista informaatiota.

"Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoissuunnittelijan Heli Reinivuon mukaan Yhdysvaltain tuore päätös tiukentaa suosituksia tukee aiempaa tutkimusta.

- Totta kai välillä tulee tutkimuksia, joissa esimerkiksi tutkimusasetelmista riippuvista syistä saadaan nollatuloksia tai erisuuntaisia tuloksia. Mutta jos laitetaan kaikki tutkimukset yhteen, enemmistö viittaa siihen suuntaan, että kova rasva on haitallista."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/09/quotenemmisto_tutkimuksista_viittaa_kovan_rasvan_haitallisuuteenquot_1989158.html

Ja tässä kohtaa vastapuoli sanoo, niin ikään useisiin laajoihin metatutkimuksiin tukeutuen, että kovalla rasvalla ei näytäkään olevan selkeää yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Kenties jopa samoja tutkimuksia on tulkittu kumpaankin suuntaan. Kuluttaja voi yhtä hyvin heittää kolikkoa.

"Suomessa kovan rasvan käyttö on vähentynyt vuosia. Esimerkiksi Ranskassa ihmiset käyttävät kovia rasvoja 16 energiaprosenttia, kun Suomessa vastaava luku on enää 12."

Ja kuitenkin sydän- ja verisuonitautien määrä Ranskassa on alhaisempi kuin Suomessa. Looginen johtopäätös siis lienee, että yhtälössä on paljon muutakin kuin rasvaisuuden ja rasvattomuuden tai kovien ja pehmeiden rasvojen vastakkaisasettelu.

http://en.wikipedia.org/wiki/French_Paradox

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Tässäpä yhdysvaltalaista tutkimusta, missä Puskan opit lyödään kaikilla osa-alueilla maanrakoon. Mitä enemmän hiilihydraatteja, sen enemmän liikalihavuutta ja sokeritautia:

    http://www.nutritionjrnl.com/article/PIIS0899900710002893/fulltext


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia