Mediavahti mullo.net

12Syy/101

”Tutkimus: Miessukupuoli hallitsee oppikirjoja”

"Miehet ovat naisia enemmän esillä peruskoulutuksen oppimateriaaleissa, kertoo tuore tutkimus.

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen tutkijoiden Liisa Tainion ja Tiina Teräksen mukaan miehet, pojat ja maskuliiniset fantasiahahmot esitetään hallitsevina niin teksteissä kuin kuvissa. Tytöt, naiset ja feminiiniset hahmot ovat vähemmistössä.

Opetushallitukselle tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin äidinkielen ja kirjallisuuden, matematiikan ja oppilaanohjauksen oppikirjoja suurimmilta kustantamoilta. Kaikkiaan teoksia oli 51."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkimus+Miessukupuoli+hallitsee+oppikirjoja/1135260039960

Tämä oli ehdottomasti viikon hauskin juttu. Onneksi näin tärkeää tutkimusta ei jätetty täysin vaille mediahuomiota.

"Tainion ja Teräksen mukaan oppimateriaalit eivät tue perusopetuksen tavoitetta kasvattaa lapsista tasa-arvoa kunnioittavia kansalaisia.

Esimerkiksi matematiikan oppikirjoissa esiintyy huomattavan vähän aikuisia naisia. Pojat esitetään kirjoissa usein matemaattisesti kyvykkäämpinä kuin tytöt. Pojat myös liitetään huomattavan usein urheilullisiin toimintoihin."

Onkohan minussa jotain vikaa, kun en edes muista, esiintyikö matematiikan tehtävissä yleensä ottaen paljon ihmishahmoja? Kai olin liian keskittynyt ratkomaan ongelmia ja laskemaan, kun en hoksannutkaan omaksua noita tasa-arvokasvatuksellisesti negatiivisia piiloviestejä.

"Myös kirjallisuuslainauksissa päähenkilöinä esiintyy useammin poikia tai miehiä."

Nyt oikeesti...

Mennään jo kovasti sivuraiteelle, mutta en malta olla linkittämättä. Kuvitelkaapa tilanne, jossa vastaavanlaisen jutun onkin kirjoittanut kuka tahansa mies:

"Miehet ovat kykenemättömiä sympatiaan"

http://akuliinasaarikoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43134-miehet-ovat-kykenemattomia-sympatiaan

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Samoin en minäkään muista ketä ja minkä sukupuolen edustajia niissä kirjoissa oikein seikkaili… ainoastaan ensimmäisen luokan aapisesta on jäänyt mieleen tyttö ja poika karhut.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia