Mediavahti mullo.net

16Elo/100

”Sokeria syödään liikaa”

"Suomalaiset syövät paljon sokeria. Makea maistuu jokaisessa ikäryhmässä, mutta jo enemmistö kolmevuotiaista lapsista saa sokeria päivittäin yli suositeltavan määrän. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee, että sokerista pitäisi saada korkeintaan kymmenen prosenttia energiasta.

"Kolmevuotiaat lapset saavat keskimäärin 13,3 prosenttia energiasta sokerista", ravitsemusterapeutti Jetta Tuokkola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalasta sanoo."

"Keskimäärin suomalainen söi viime vuonna sokeria 32,6 kiloa. Määrä nousi noin puoli kiloa edellisvuodesta."

http://www.kaleva.fi/uutiset/sokeria-syodaan-liikaa/864500

"Pohjoismaisten asiantuntijoiden ryhmä päivittää ravitsemussuosituksia, jotka lopulta määräävät, miltä suomalaisten ruokaympyrä näyttää. Työryhmän suomalaisjäsen, dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta sanoo, että suurimmat muutokset koskevat eläinrasvoja ja huonoja hiilihydraatteja, joita on muun muassa valkoisessa viljassa ja sokerissa."

"Fogelholmin mukaan pitkät väestöseurannat ovat osoittamassa, että huonot hiilihydraatit voivat lisätä sydäntautiriskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat."

"Hiilihydraattien laatuun halutaankin kiinnittää tulevissa suosituksissa enemmän huomiota, kertoo työryhmän toinen suomalaisjäsen, kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta."

"Schwab sanoo, että valkoisen viljan lisäksi suomalaiset ja etenkin lapset kuluttavat huonoihin hiilihydraatteihin kuuluvaa sokeria liikaa."

http://www.yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/08/sokeri_on_sittenkin_rasvaa_pahempi_1896348.html

Viralliset suositukset alkavat nähtävästi vähitellen taipua vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntaan. Jutussa unohdetaan selittää, että huonoilla hiilihydraateilla tarkoitetaan niitä, jotka imeytyvät nopeasti ja nostavat siten myös verensokeritasoa. Vähemmän huonot hiilihydraatit taas imeytyvät hitaammin, eivätkä heilauta verensokeritasoa niin paljon.

"Hallituksen kaavailema makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistevero kohdistuisi tuoteryhmittäin makeisiin, jäätelötuotteisiin, kaakaojauheisiin ja -juomiin, virvoitusjuomiin, mehuihin, kivennäisvesiin ja maitokahveihin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys kritisoivat uutta veromallia sattumanvaraiseksi. Veron ulkopuolelle jää joukko samankaltaisia, sokeripitoisia tuotteita, joiden terveysvaikutukset ovat makeisiin ja jäätelöön verrattavia.

Uuden veron jälkeen hintataso jäisi ennalleen muun muassa pullissa, kekseissä, leivonnaisissa, jogurttijuomissa, jogurteissa, vanukkaissa, kiisseleissä ja hyytelöissä. Myöskin tavallinen taloussokeri jäisi veron ulkopuolelle."

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2010/08/12/karkkivero-vaaristaa-kilpailua/201011157/12

Veron rajaaminen muutamaan tuoteryhmään olisi todellakin epäreilu ja epälooginen ratkaisu. Verotettaisiin herkkuja, muttei kuitenkaan kaikkia herkkuja. Sokerin määrään perustuva vero olisi paljon järkevämpi vaihtoehto. Katsokaapa seuraavan kerran kaupassa käydessänne, miten paljon sokeria löytyy esimerkiksi jogurteista, joiden positiivisia terveysvaikutuksia mainostetaan joka tuutissa.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia