Mediavahti mullo.net

21Kes/100

”Häkkikanan munat sittenkin vapaan kanan tuotoksia parempia?”

"Tutkijat ovat havainneet, että Taiwanissa vapaan kanan munissa on ainakin viisi kertaa enemmän tiettyjä epäpuhtauksia kuin tavallisissa kananmunissa.

Tutkijat analysoivat dioksiinipitoisuuksia kuuden lattiakanalan kanojen ja 12 häkkikanalan kanojen munista, jotka oli hankittu taiwanilaisilta maatiloilta ja marketeista.

Vapaan kanan munissa todettiin olevan 5,7 kertaa suuremmat dioksiinipitoisuudet (PCDD/F). Ne ovat ympäristömyrkkyjä, jotka ovat syntyneet jätteenpolton sivutuotteina. Ne voivat aiheuttaa ihmisille laajalti terveyshaittoja kuten syöpää sekä lisääntymiseen ja kehitykseen liittyviä ongelmia."

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=33154:haekkikanan-munat-sittenkin-vapaan-kanan-tuotoksia-parempia

Eiköhän suurin kannustin kalliimpien kananmunien ostamiselle ole useimmiten kuitenkin ajatus siitä, että kanat ovat saaneet elää hieman normaalia paremmissa oloissa. Vaan taitaapa asiaan perehtymättömällä asiakkaalla mennä kaupassa sormi suuhun vaihtelevasti nimetyn valikoiman edessä:

"Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan.

0 = luomumuna

Tuotetaan luomukanaloissa, joissa kanat elävät vapaina, kuten lattiakanaloissa eli kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomumunat tunnistaa Luomu – valvottua tuotantoa -aurinkomerkistä tai Leppäkerttu-merkistä.

2 = lattiamuna

Tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä hiekassa, istua parvella ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä ”lattiakanojen munia” ja ”lattiakanalasta” tai kauppanimiä kuten ”vapaan kanan munia” ja ”vapaa” tai ”onnellisen kanan munia”

3 = häkki- ja virikehäkkimuna

Valtaosa Suomessa myytävistä kananmunista on tuotettu perinteisissä häkkikanaloissa. Osa tuotetaan myös uudenlaisissa varustelluissa häkeissä eli virikehäkeissä."

http://www.tamperelainen.fi/Vapaa-aika-ja-viihde/Ruoka/Ruokajutut/Miten-luomumunat-eroavat-onnellisen-kanan-munista

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia