Mediavahti mullo.net

13Kes/101

Gazan laivaselkkaus

"Uutistoimisto Reuters kiistää israelilaisen Haaretz -lehden väitteet, joiden mukaan Gazaan pyrkineen avustuslaivan väkivaltaisuuksista otettuja kuvia olisi rajattu tarkoituksellisesti niin, etteivät aktivistien käsissä olevat veitset näy.

Haaretz -lehti esittelee verkkosivuillaan kahta eri tavalla rajattua versiota kahdesta kuvasta. Molemmissa kuvissa Israelin asevoimien sotilasta painetaan vasten laivan kantta. Molempien kuvien laajemmissa rajauksissa reunassa näkyy kuinka sotilasta lähellä olevalla aktivistilla on kädessään veitsi.

Reuters kiisti Haaretzille väitteet tahallisesta veitsien rajauksesta ja ilmoitti, että kysymys oli huolimattomuudesta. Uutistoimiston mukaan käsiteltyjä kuvia oli julkistettu editoinnin jälkeen, mutta huolimattomuudesta johtunut virhe oli korjattu ja alkuperäiset kuvat laitettu myöhemmin jakeluun."

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/06/reuters_kiistaa_vaitteet_quotveitsien_piilottamisestaquot_1744385.html

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/reuters-under-fire-for-removing-weapons-blood-from-images-of-gaza-flotilla-1.294780

Rajaaminen on sinänsä täysin perustoimenpide minkä tahansa kuvan julkaisukelpoiseksi saattamisessa. Reunoilta saatetaan haluta poistaa tyhjää tilaa tai muuten epäolennaista sisältöä. Tässäkin olisi tietenkin mielenkiintoista tietää, millaisen polun originaalikuvat ovat kulkeneet ja mille kaikille tahoille niitä on myyty.

Toisessa kuvassa veitsi saattaa jopa jäädä huomaamatta, mutta toisessa se on niin selkeästi esillä, että pelkkä huolimattomuus rajauksessa vaikuttaa kieltämättä aika epäuskottavalta selitykseltä.

"Kuvaaja todistaa: Gaza-kuva on väärennetty."

"Tamperelaisen Visuaaliviestinnän instituutin rehtori, valokuvaaja Petri Heinonen sanoo, että Israelin ulkoministeriön internetin kuvapalvelu Flickrissä julkaisema kuva avustuslaiva Mavi Marmaralta on otettu vuonna 2006."

"- Kuvan exif-tiedosto voi kadota vain silloin, kun alkuperäinen kuva tai sen elementtejä siirretään kuvankäsittelyohjelmassa kokonaan uudelle kuvapohjalle. Silloin katoaisi myös kaikki kameraa koskeva exif-tieto ja kuvalle tulisi uusi luontipäivä, joka ei voisi olla vuosi 2006. Epäillystä kuvasta löytyvät kamerankin tiedot.

Heinosen mukaan nykydigikameroiden asetuksetkaan eivät voi olla niin pielessä, että kamera näyttäisi vuosilukua 2006. Jos näin olisi, todennäköisesti kamera käyttäytyisi silloin poikkeuksellisesti muutenkin."

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/181445.shtml

Mistä aina löydetäänkin näitä titteliasiantuntijoita, jotka puhuvat täyttä potaskaa. Kommentit kaiken huipuksi vielä otsikoidaan todistamisena. EXIF-tieto on kuvatiedostossa täysin ylimääräistä dataa, jota voi kuka tahansa muokata mielin määrin tai poistaa halutessaan kokonaan. Kamerakaan ei todellakaan käyttäydy poikkeuksellisesti, vaikka käyttäjä olisi asettanut päiväyksen vuoteen 1700 (sikäli kun se on mahdollista).

Todellista tietoteknistä epäpätevyyttä kuitenkin löytyy myös Israelin ulkoministeriöstä, jos vanhaa kuvaa todella käytettiin tietoisesti ja huijaustarkoituksessa tajuamatta peitellä noita päiväysjälkiä.

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Oivaltava kirjoitus Internetistä ja politiikasta.
    Politiikka tuntuu muuttuvan myös Amerikassa.

    http://riknik.weebly.com/1/post/2010/06/politics-and-internet.html


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia