Mediavahti mullo.net

5Tou/100

Suo siellä, vetelä täällä

"Kreikan yleislakkopäivä sai keskiviikkona synkän käänteen, kun kolme pankin työntekijää kuoli mielenosoituksen yhteydessä syttyneessä tulipalossa."

"Mielenosoittajat vastustivat säästötoimia, joihin Kreikan hallitus on ryhtymässä euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 110 miljardin euron lainapaketin velvoittamana.

Hallitus nostaa muun muassa arvonlisäveroa sekä kiristää polttoaineiden, tupakan ja alkoholin verotusta. Myös julkisen sektorin työntekijöiden etuisuuksia leikataan rajusti."

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=30265

Mitäpä muutakaan sopii odottaa, kun puoli-ilmaisen rahan, veronkierron ja korruption kulttuuriin opetettu kansa yritetään palauttaa kertaheitolla todellisuuteen. Onko syy kansassa, jos maan johto on toiminnallaan luonut puitteet täysin kestämättömälle talouskehitykselle? Miten kukaan voi edes kuvitella, että Kreikka voisi siedettävällä aikavälillä kuroa budjettivajeensa umpeen, saati sitten loihtia jostain ylijäämää velkojen maksuun?

"Kreikan valtiolla on iso ja erikoinen omaisuus; tavaraa, jota valtiot harvemmin omistavat ja jota voisi myydä. Omaisuutta on peräti 300 miljardin euron arvosta eli kolme kertaa Kreikalle luvattujen hätälainojen verran."

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/05/05/nama-kaikki-kreikka-voisi-myyda/20106485/12

Koska Kreikalle "lainaaminen" on toistaiseksi pelkkää tekohengitystä, eikö Kreikka voisi ihan itse nöyrästi  hankkia lisäaikansa vähentämällä valtion omistuksia?

"Eurooppalaiset pankit saivat EKP:n jakamalle halvalle elvytysrahalle hyvän tuoton rahoittaessaan tuhlailevaa Kreikkaa.

Viime kuukausina Kreikan velkakirjat ovat käyneet hyvin kaupaksi, sillä Kreikka maksaa velkarahasta huimaa korkoa. Lisäksi Kreikan velkakirjat käyvät yhä uusien lainojen vakuuksina kuin väärä raha.

Euroopan maiden lupaama hätäapu Kreikalle on itse asiassa hätäapua pankeille, jotka pikavoittojen toivossa lainoittivat Kreikkaa, ja polttivat näppinsä.

Finanssikriisin vuoksi Euroopan keskuspankki alkoi toukokuussa 2009 massiivisen rahapoliittisen elvytyksen. Se on jakanut pankeille kaikkiaan 1 500 miljardia euroa rahaa yhden prosentin korolla.

Pankit puolestaan ovat saaneet halvoille euroille jopa kahdeksan prosentin koron sijoittaessaan niitä eteenpäin Kreikan riskilainoihin."

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/178063.shtml

Niinpä niin, oudon tutulta kuulostaa. Rahoitusalalla tahkotaan hulppeita voittoja isolla riskillä, ja kun alkaa näyttää siltä, että korttitalo on vaarassa romahtaa, poliittinen johto rientää apuun. Näillä pelastustoimilla ongelmien luojille annetaan jälleen täysi vastuuvapautus. Ennen pankkeja sentään uskallettiin ajaa alas.

"OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen pitää äärimmäisen tärkeänä, että Kreikan lainapaketti hyväksytään. Hänen mielestään eduskunnassa eilen kuullut kommentit olivat äänten kalastelua, joka voi koitua äänestäjien tappioksi. Hänen mukaansa lainapaketin hyväksyminen olisi kaikkien etu."

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2010/05/05/opn-paajohtaja-paheksuu-kreikka-populismia/20106498/12

On varmasti kaikille suuri yllätys, että pankkipomo tukee pankkien pelastamista. Jos ei pelasteta, niin kohta kaatuu lisää pankkeja! Onhan se tosiaan jo nähty, että ainoastaan rahoitusalan viisaat ovat päteviä ohjaamaan laivaa. Kaikki muu on populistista haihattelua.

Äänestäjä on jo tappionsa kokenut, ja kansa maksaa viulut, miten ikinä tässä edetäänkään.

"Miksei kreikkalainen media paljastanut maan talouden katastrofaalista kehitystä?

Sitä miettii myös kreikkalainen media itse. Kathimerini-lehden päätoimittaja Alexis Papahelas kirjoittaa lehtensä verkkosivuilla journalismivajeesta. Hänen mielestään kreikkalaisille journalisteille on syytäkin olla vihainen.

”Vuosiin emme ole tehneet työtämme eli paljastaneet nimiä, osoitteita ja pankkitilejä, jotka liittyvät suuriin skandaaleihin sopimusten hankinnassa, asekaupoissa ja niin edelleen”, Papahelas kirjoittaa.

”Isoimmat skandaalit tulivat julkisiksi, koska ulkomaiset viranomaiset alkoivat tutkia niitä. Emme aivan ole osanneet tehdä tutkivaa journalismia.”

Papahelasin mukaan media on osaltaan vastuussa Kreikan tilanteesta, koska osalle media-alasta bisnesvaikuttimet ovat tärkeämpiä kuin ammatillinen velvollisuus kutsua asioita niiden oikeilla nimillä."

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/kreikkalainen-journalismivaje-media-vastuussa-maan-taloustilanteesta

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia