Mediavahti mullo.net

29Maa/100

”Verkkokeskustelut täyttyvät usein huudosta ja ennakkoluuloista”

"Internetin sanotaan synnyttäneen rajattomien viestintämahdollisuuksien verkoston.

Se on toteuttanut viestinnän moniarvoisuuden, koska sen kautta kuka tahansa voi koska tahansa päästä ääneen ja osallistua julkiseen keskusteluun. Ja kuka tahansa voi myös lukea viestin ja vastata siihen.

Internet mahdollistaa mielipiteiden esittämisen ja vaihtamisen ilman, että yksikään portinvartija pääsee valikoimaan niitä ja tylsyttämään niiden terää.

Sen vuoksi internetin sanotaan myös luoneen aiempaa paremmat edellytykset demokratialle.

Ja tässä meillä sitten on se juhlittu verkkovälitteinen demokratia:

Tuhansia verkkokeskustelupalstoja, joille mikään elämänpiiri ei ole vieras. Päättymätöntä puhetta niin paljon, ettei kukaan pysty sitä seuraamaan. Ja mustavalkoisia näkemyksiä, jotka eivät juuri anna arvoa eri mieltä oleville. Klik!"

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Verkkokeskustelut+täyttyvät+usein+huudosta+ja+ennakkoluuloista/1135255011203

Vaikka internet tarjoaakin kaikki nämä mahdollisuudet, on edelleen hyviä ja huonoja paikkoja ja tapoja hyödyntää niitä, käydä yhteiskuntakeskustelua ja harrastaa edistyksellistä demokratiaa. Useimmiten keskustelu on vain keskustelu, eikä mitään muuta. Täyspäinen nettikeskustelija hoksaa kyllä nopeasti, millä foorumeilla ei kannata hakata päätään seinään.

""Se oli ohjelmallinen ratkaisu. Jos ihminen on julkisuudessa jotain mieltä, se pitää pystyä tekemään omalla nimellään. Minusta on kyseenalaista, että nimimerkin suojista ammutaan nimellä esiintyviä ihmisiä", Hentilä sanoo.

Hentilä on ottanut osaa esimerkiksi kirkkoa ja homoutta koskeviin keskusteluihin. Hänen mielestään vakavasti otettavien palstojen pitäisi sallia vain omalla nimellä kirjoittaminen, samaan tapaan kuin lehtien mielipidesivuilla.

Vesa, Tavallinen maisteri, on eri mieltä: "Omalla nimellä olisi pakko pitää sordiinoa. Se tekisi keskustelut kyllä asiallisemmiksi, mutta on ammatteja, joissa omat mielipiteensä on pakko pitää piilossa ja pysyä puolueettomana.""

Niin kauan kun palstatunnusten luominen ei ole suoraan sidottu esimerkiksi verkkopankkitunnuksiin, käyttäjänimen voi tekaista, ja kuka tahansa voi esiintyä kenenä tahansa. Asiallisen mielipiteen arvo ei ole kiinni sen esittäjästä, ja asiattomat heitot voi yksinkertaisesti sivuuttaa. Kaikkeen ei ole pakko reagoida, pitää oppia suodattamaan.

"Molemmat kalpenevat keskusteluyhteisöistä suosituimman edessä. Kahden pohjoismaisen yrityksen, Eniron ja Allerin, omistama Suomi24 ylitti helmikuussa 50 miljoonan viestin rajan! Sen sivuille tulee joka päivä yhtä monta viestiä kuin HS.fihin viikossa. Useampi kuin joka viides suomalainen käy lukemassa Suomi24:n keskusteluja joka viikko."

Valitettavasti juuri Suomi24 osoittaa, että keskustelujen laatu on monesti kääntäen verrannollinen kävijämäärään. Suomi24 on jokamiehen keskustelupaikka, kaikkea kaikille. Siksi on lähes taattua, että joka aihepiiriin eksyy niitä täysin eriäviä mielipiteitä ja kiintiöhäiriköitä. Suomi24 on kuin varusmiespalvelus: saa tavata pienen otoksen kaikenlaisia ihmisiä, eikä välttämättä niin kovin positiivisessa mielessä.

Harraste- ja aktivismifoorumeilla kävijät puolestaan ovat jo ainakin yhden muuttujan suhteen valikoitunutta porukkaa. Mitä marginaalisempaan yhteisöön mennään, sitä isompi osa kävijöistä on jokseenkin samalla aaltopituudella keskenään.

"Suosion kasvusta huolimatta verkkopalstoilla aktiivisesti esiintyvä kirjoittajakunta on yhä pieni ja valikoitunut. Sen tähden keskustelut eivät myöskään heijasta yleistä mielipidettä.

"Verkossa keskustelevat ne, joilla on valmiit mielipiteet. Silloin äänekkäimmät pääsevät ohjaamaan keskusteluja. Valtaosa taas ei osallistu, jolloin syntyy hiljaisuuden spiraali", professori Nieminen huomauttaa."

Ilman mielipidettä on aika vähän keskusteltavaa, ja yleisen mielipiteen ongelma on yhtä lailla olemassa myös verkon ulkopuolella. Kaikilla ei voi olla valistunutta näkemystä joka ikisessä asiassa, ja vain harvat saavat äänensä kuuluviin. Keskustelu verkossa ei ole lopulta niin kauhean erilaista kuin "reaalimaailmassa".

Jutun otsikon voisi muuttaa vaikka muotoon: "Keskustelu verkkokeskusteluista täyttyy usein ennakkoluuloista".

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia