Mediavahti mullo.net

24Hel/100

”Karkasiko kasvisruokakeskustelu käsistä?”

"Helsinkiläispäättäjien mielestä kouluruoan pitää olla hyvää, terveellistä ja halpaa. Kaupunginvaltuustossa väännettiin liki neljä tuntia siitä, voiko kasvisruoka täyttää nuo edellytykset. Lopulta päätettiin äänin 47–35, että kaupungin kouluissa tarjotaan kerran viikossa vain kasvisruokaa. Kasvisruoan puolustajia ja vastustajia löytyi lopulta kaikista puolueista ja ikäryhmistä."

http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Karkasiko-kasvisruokakeskustelu-kasista

Heti ensimmäisenä voi miettiä, mikä oikeastaan edes muuttuu? Ainahan niitä kasvisruokia on kouluruokalistoilla ollut. Suuri osa tästäkin hälystä lienee pelkkää vihreän kasvissyöntiaatteen karsastusta. Vaikka suomalaisten ruokavalion ohjailu terveellisempään suuntaan onkin ihan suotavaa, on olemassa monta eri näkökulmaa siihen, millainen ravintoympyrä on terveellisin. Löytyy paljon tuoretta tutkimustietoa, joka ei puolla nykyisiä virallisia ravintosuosituksia.

Toinen kysymys on, mitä koulujen rajallisella ruokabudjetilla yleensä pystytään tarjoamaan. Terveellisin ruoka ei todennäköisesti ole kaikkein halvin vaihtoehto. Kasvissyönnin ympäristöystävällisyyskään ei ole itsestäänselvyys:

"Brittiläisen tutkimuksen mukaan ruokavalion vaihtaminen kotimaisesta naudan- ja lampaanlihasta ulkomailta tuotettuihin tofun kaltaisiin lihankorvikkeisiin saattaa vaatia viljellyn maapinta-alan lisäämistä. Samalla metsien tuhoamisen riski kasvaa."

"Ympäristöjärjestö WWF:n toimeksiannosta tehdyn tutkimuksen mukaan lihankorvikkeiden tuotantomenetelmät voivat kuluttaa yllättävän paljon energiaa, sillä lopputuotteet ovat yleensä pitkälle jalostettuja."

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/02/1055739

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia