Mediavahti mullo.net

3Jou/092

Syitä ja seurauksia

"Syyttäjä vaatii aselupapäätöksen tehneelle komisariolle sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan komisarion olisi pitänyt ottaa ase pois Saarelta nähtyään tämän Youtubeen lataamat ampumisvideot."

"Uhrien omaiset ovat syyttäjää huomattavasti kovemmalla linjalla. He vaativat komisariota tilille myös kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta."

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=17840

Tässä on jälleen yksi niistä tapauksista, joita oikeustajuni ei tahdo sulattaa. Samanlainen oli esimerkiksi taannoinen Konginkankaan bussiturma, jossa rekkakuski tuomittiin lopulta liikenneturvallisuuden vaarantamisen lisäksi 23 kuolemantuottamuksesta. Vaikka kuskin rike oli lähinnä ylinopeus, häntä rankaistiin seurausten mukaisesti siitä, että paikalle osui äärimmäisen harvinainen musta joutsen.

Kauhajoenkin tapauksessa komisario syyllistyi kenties virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta hänellä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta ennakoida tulevia tapahtumia, jotka olisivat voineet käydä toteen, vaikka aselupa olisi ampujalta evättykin. Jälkiviisastelu on helppoa. Poliisi ei voi noukkia talteen jokaista omituisella luonteella varustettua tyyppiä. Ihminen yleensä ei voi elää - lakeja noudattaen tai noudattamatta - varautuen joka tilanteessa kaikkein pahimpiinkin yllätyksiin.

"Kauhajoen koulumurhissa surmansa saaneiden omaisten mukaan syytteessä olevalla poliisilla oli useita mahdollisuuksia puuttua Saaren aselupaan ja ottaa häneltä ase pois. Poliisit olivat myös keskenään pohtineet, "ettei tästä vaan tulisi uutta Jokelaa"."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/12/poliisit_keskenaan_ettei_vain_tulisi_toista_jokelaa_1236878.html

Ovatko hekin syyllisiä, koska eivät tuoneet uumoiluaan tarpeeksi painokkaasti esiin?

"MTV3 on julkaissut nettisivuillaan kuvat ja nimet kaikista Kauhajoen koulusurmien uhreista. MTV3 kertoo saaneensa julkaisuun luvan uhrien omaisilta.

Mediatutkija Laura Juntunen Helsingin yliopistosta kommentoi Uudelle Suomelle kuvien julkaisua syvästi ihmetellen.

- Ei voi kuin ihmetellä, että minkä ihmeen vuoksi juuri nyt, Juntunen sanoo Uudelle Suomelle."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/78684-kauhajoen-uhrien-kuvat-julki

Voi ainakin miettiä, minkä kaikkien tahojen etua uhrien kuvien julkaisu palvelee.

Kommentit (2) Paluuviitteet (0)
 1. Konginkankaasta olen täysin samaa mieltä. Lopputuloksen perusteella lähdettiin lynkkaamaan. Ehkäpä Suomen oikeuslaitos (tai ainakin kansan oikeustaju) tarvitsisi virallista kostoprosessia Jenkkilän tyyliin.

  Mutta Kauhajoen komisario on ehdottomasti syyllinen. Hänet on poliisina koulutettu näkemään vaaratilanteet ja velvoitettu suojelutoimintaan myös ennakoivasti. Komisario ohitti koulutuksensa, virkaveljensä ja suojeluvelvollisuutensa olankohautuksella, koska ilmeisesti yksilön oikeus abstraktiin ja epäoleelliseen (eli oikeuteen kantaa asetta) tuli tärkeämmäksi kuin kymmenien sivullisten hyvin konkreettinen oikeus elämään. Jokelan jälkeen jälkiviisautta ei käytetty. Jokelan ja Kauhajoen (ja kaikkien muidenkin täysin samaa kaavaa noudattavien kouluampumisten) jälkiviisauden huomioimatta jättäminen olisi jo säälittävää.

  Aseen poistolla oikeasti saadaan tuloksia aikaan, koska hyvin suuri osa suomalaisista ei tiedä mistä saisi ampuma-aseen laittomasti, tai että onkohan se sen arvoista nyt kun joutui virkavallan syyniin. Ja väitteistä huolimatta puukkoa tosiaankin pääsee karkuun. Puukon saa jopa pois murhaajalta (treenauksen jälkeen).

  Uhrien kuvien julkaisulla on se kasvatuksellinen hyöty, että heitä ei enää pidetä numeroina, vaan muistutetaan että näin päästettiin tapahtumaan ja nyt näitä _kasvoja_ ja _nimiä_ ei enää ole. Suruahan se tuottaa, mutta yhteiskunta ei etenisi jos elämä olisi yhtä suurta bilettä kuten niin moni toivoo.

  Ja kyllä mediatutkijan pitäisi olla tarpeeksi kypsä tuottamaan kunnon perusteluja ja näkökantoja jonkun vihjailevan ”ihmettelyn” sijaan. Olisi kumma jos mediatutkijalla ei olisi propagandatekniikat hallussa.

 2. Poliisin koulutus tuskin antaa kummoisia valmiuksia tehdä luotettavia arvioita ihmisistä lyhyen juttutuokion perusteella. Ammatikseen ihmismieliä tutkivakin voi tehdä lähinnä hyviä arvauksia. Asevalvontaa pitää olla, mutta valitettava tosiasia on, että asialleen omistautunut tekijä löytää kyllä keinot, eikä tällaisista tragedioista tule koskaan helposti ennustettavia. Lisää päänvaivaa tuovat myös lukuisat pilailumielessä tehdyt uhkaukset, joita virkavalta joutuu käymään läpi.

  Minäkään en varsinaisesti ollut noiden kuvien julkaisua vastaan. Suomessa kuitenkin kuolee vuosittain jokunen tuhat ihmistä esimerkiksi alkoholin takia, joukossa paljon viattomia sivullisia. Heidän kuviaan ei juuri näe medioissa. Harvinaisilla tapauksilla vain on enemmän julkisuusarvoa.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia