Mediavahti mullo.net

12Mar/090

Lapset lääketutkimuksiin

"Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla lainmuutos, joka antaisi alaikäiselle mahdollisuuden itse päättää vanhempiensa tietämättä osallistumisestaan lääketieteellisiin tutkimuksiin."

"Lainmuutoksen luonnoksessa ei määritellä erillistä ikärajaa lääketutkimuksille. Lakiehdotuksen perusteluissa vedotaan YK:n lapsen oikeuksien julistukseen, jonka mukaan lapsella on oikeus ilmaista näkemyksensä häntä koskevissa asioissa. Tekstissä viitataan myös Suomen perustuslakiin, jossa on vastaava periaate."

http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/torso-lakihanke-kuumentaa-tunteita/502045

Minustakin on jotenkin ristiriitaista, että alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, mutta olisi kuitenkin ministeriön mielestä tarpeeksi kypsä päättämään itse esimerkiksi lääketeollisuuden koekaniiniksi ryhtymisestä.

"Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Mia Bengtström arvioi, että kansainvälinen lääketeollisuus kysyisi jatkossakin luvan alaikäisten vanhemmilta.

Lakimuutoksen luonnoksessa ei määritellä erillistä ikärajaa lääketutkimuksille. Lakia valmisteleva hallitusneuvos Päivi Kaartamo sosiaali- ja terveysministeriöstä arvelee silti, että jatkossakin lääketutkimuksiin vaadittaisiin alaikäisten vanhempien kirjallinen suostumus."

http://www.ts.fi/online/kotimaa/87190.html

Jos kerran oletetaan, että lääketeollisuus ei halua missään tapauksessa ottaa riskivastuuta (melko lailla optimistinen olettamus), vaan vaatii aina myös vanhempien suostumuksen, mitä lakimuutoksella oikein saavutetaan? Rustataan jälleen yksi merkityksetön laki käytännön toimintakuvion säilyessä täysin entisellään. Suomi tietty pääsee loistamaan lasten oikeuksien kansainvälisessä vertailussa...

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia