Mediavahti mullo.net

4Mar/090

Onko Tamiflu antibiootti?

"- Tamiflu on antibiootti, ja maailmalla on tullut sille vastustuskykyisiä kantoja. Reseptivapaus voisi johtaa siihen, että sitä käytettäisiin tautiin, joka edellyttäisikin jotakin muuta hoitoa, sanoo lääkintöneuvos Terhi Hermanson STM:sta."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/11/stm_tamiflun_kasikaupassa_olisi_vaarinkayton_vaara_1136404.html

Kenen vastuulla on oikaista, jos lääkintöneuvos puhuu mitä sattuu? On totta, että tautikannat voivat kehittää tälle lääkkeelle vastustuskyvyn, mutta tavalliselle kansalle lienee kuitenkin vakiintunut se käsitys, että antibiootit purevat ainoastaan bakteereihin, kun taas (antiviraaliset) viruslääkeet, kuten Tamiflu, taistelevat viruksia vastaan. Ilmeisesti antibiootti terminä tarkoitti kyllä alun perin mitä tahansa mikrobeja vastaan suunnattuja aineita, mutta nykyään puhutaan kai enimmäkseen mikrobilääkkeistä tai antimikrobiaineista.

Jos siis lääkintöneuvos puhui antibiooteista alkuperäisessä merkityksessään, oli todella huono valinta käyttää termiä, joka mitä todennäköisimmin ymmärretään väärin. Jos taas lääkintöneuvos ei edes tiedä, mitä eroa on antibiootilla ja viruslääkeellä, joku saattaa ihmetellä, miten hän on päätynyt virkaansa tällaisia lausuntoja antamaan.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia