Mediavahti mullo.net

21Lok/091

Suomi ruotsalaisille

"RKP:n kaupunginvaltuutetut ovat järkyttyneet Espoossa suunnitelmista siirtää suomen- ja ruotsinkieliset koululaiset samoihin tiloihin. Ehdotuksen mukaan opetus luokkatiloissa järjestettäisiin omalla äidinkielellä, mutta oppilaat olisivat yhdessä lounastauoilla ja välitunneilla. Tilasiirroksella syntyisi säästöjä.

- Ehdotus järkytti meitä, kertoo kaupunginvaltuutettu Mia Grundström (r.) Hufvudstadsbladetissa.

Grundströmin mukaan samoissa tiloissa toimiminen johtaisi siihen, että ruotsin kieli katoaisi ja kaikista tulisi suomenkielisiä. Grundströmin mukaan kaikki RKP:läiset olivat ehdotuksesta totaalisen järkyttyneitä."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74717-rkp-shokissa-suomen-ja-ruotsinkieliset-samaan-kouluun

Paljon järkyttävämpää on se, että ensisijaisesti suomea puhuvien murskaenemmistö vuodesta toiseen tukee jatkuvasti kutistuvan suomenruotsalaisen vähemmistön erityisasemaa. Tiettyjen peruspalvelujen takaaminen jollekin vähemmistölle on aivan eri asia kuin kiintiövähemmistöryhmän keinotekoinen ylläpitäminen. Lapsikin ymmärtää, että olisi loogista ja kustannustehokasta antaa tuon viiden prosentin vähemmistön muuttua luonnollisen siirtymän kautta suomenkieliseksi sen sijaan, että lain ja erilaisten porkkanoiden avulla varmistetaan, että se tapahtuukin mahdollisimman hitaasti tai ei ollenkaan.

Tätä voisi verrata vaikka joihinkin sukupuuttoon kuoleviin eläinlajeihin. Ne säilyvät vain niin kauan, kun niille on olemassa oma suojattu elinympäristö. Luontaisen elinympäristön kutistuessa olemattomiin nuo lajit vain häviävät, mikä on ehkä karua, mutta väistämätöntä. Mitään järkiperustetta suomenruotsalaisuudenkaan pakkosäilyttämiselle ei ole. Ruotsin kieli ja kulttuuri elää ja kukoistaa tuolla naapurimaassamme. Täälläkin edelleen opiskeltaisiin ja osattaisiin ruotsia. Ainoastaan suomenruotsalaisuus jäisi historiaan.

"Espoon ruotsin- ja suomenkielisiä koululuokkia ei siirretä saman katon alle, lupaa sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä."

http://yle.fi/alueet/helsinki/helsinki/2009/10/espoo_vakuuttaa_ruotsinkielisten_koulujen_sailyvan_itsenaisina_1096780.html

Asia on selvästi tabu, joka olisi pitänyt jo kauan sitten raahata julkisuuteen paloiteltavaksi.

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Ei tässä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Tabu kun tabu…


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia