Mediavahti mullo.net

18Lok/091

”Miljoonia kiloja ruokaa mätänee Suomen pelloilla”

"Yllättävän suuri sato ja romahtaneet hinnat ovat johtaneet siihen, että miljoonia kiloja käyttökelpoista ruokaa mätänee parhaillaan Suomen pelloilla. Koko Euroopassa matalalle painunut hinta ei kata enää sadonkorjuu-kustannuksia. Ilmaiseksikaan viljelijät eivät voi ruokaa antaa, koska se viimeistään romahduttaisi markkinat."

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen/miljoonia-kiloja-ruokaa-mätänee-suomen-pelloilla

On selvää, että jokin on pielessä, jos ruuasta tulee niin arvotonta, ettei sitä kannata edes viljellä. Samanlaista kehitystä on nähty viime aikoina myös maidon hinnassa, ja kananmuniakin taidettiin taannoin jaella ilmaiseksi. Mikä sitten murentaa hintoja? Jotkut ovat sitä mieltä, että EU:n maataloustuet ajavat ylituotantoon ja sotkevat markkinoiden hinnanmuodostusta. Vapaiden markkinoiden kannattajat näkisivät mielellään kannattamattomien pientuottajien katoavan kokonaan. Toiset taas eivät pidä ollenkaan järkevänä tilannetta, jossa tuotanto keskittyy vain muutamalle jättituottajalle. Äärimmilleen tehostetussa tuotannossa on omat ongelmansa ja riskinsä.

Ruuan suhteen peruskuluttaja taitaa keskimäärin toimia odotetusti, eli valiten tuotteet halvimman hinnan mukaan. Kauppiaankaan ei kannata makuuttaa kalliimpia tuotteita hyllyissä, ellei niille löydy tarpeeksi menekkiä. Itse en kuitenkaan haluaisi ostaa esimerkiksi ulkomailta tänne kuskattua maitoa vain siksi, että se sattuu olemaan hiukan halvempaa kuin kotimainen.

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Mielenkiintoinen uutinen juu. Samaan aikaan suomalaiset maksavat Euroopan kovinta hintaa mm. leivästä. On muuten sen luokan yhtälö, että sitä ratkomaan voisi rekrytoida pari viisasta miestä tai naista. Itseäni ainakin kiinnostaisi mihin se kaikki leivästä maksettava raha oikein uppoaa, kun ilmeisesti viljelijätkään eivät saa siitä edes vaivansa veroista korvausta?


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia