Mediavahti mullo.net

4Lok/091

”Uusi sakotuskäytäntö puri heti ylinopeuksiin”

"Poliisin kuun vaihteessa käyttöön ottama uusi sakotusohjeistus tuntuu tehoavan autoilijoihin. Poliisin arvioiden mukaan keskinopeudet ovat pudonnet selvästi. Ennen kaikkea rajut ylinopeudet ovat vähentyneet merkittävästi.

Poliisi otti yhtenäiset pelisäännöt käyttöön lokakuun alussa. Nyt joka puolella maata jaetaan kirjallisia huomautuksia kuuden kilometrin nopeudenylityksistä, ja rikesakon saa 11 kilometrin ylinopeudesta."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/10/uusi_sakotuskaytanto_puri_heti_ylinopeuksiin_1054504.html

Pikaisten laskelmieni mukaan kuun vaihteesta on nyt kulunut nelisen päivää. Mikä mahtaa olla tilanne puolen vuoden kuluttua, kun uusi ylinopeuskäytäntö on ehtinyt painua unohduksiin? Mikäänhän ei oikeasti muuttunut, vaan edelleen voi huoletta ajaa alle 11km/h ylinopeutta. On poliisin esittämä mielipide sitten yltiöoptimistinen tai ei, toimittaja on jostain syystä päättänyt tukea tuota mielipidettä heti otsikkovalinnallaan, ikään kuin mitään kyseenalaistettavaa ei asiassa olisi.

"Ihalaisella on visio, että muutos johtaisi hiljalleen ylinopeuksien todelliseen vähentymiseen. Kolmen tai jopa kahden vuoden päästä valtaosa tielläliikkujista ajaisi nopeusrajoituksien mukaan. Väite kuulostaa kovalta, mutta pitkään liikennevalvontaa itse tehneen poliisin mielestä se on täysin mahdollista.

- Kaiken taustalla on se, että ihmiset itse miettisivät sitä ajamistaan. He huomaavat, että poliisi tulee puuttumaan tiukemmalla seulalla nopeuksiin."

Vai tuleeko? Tehovalvonnat eivät tuo pysyvää vaikutusta, ja liikennettä valvovien poliisien määrä tuskin olennaisesti lisääntyy. Nollatoleranssi vaatisi käytännössä automaattista nopeusvalvontaa, eli toimivia kameroita muutaman kilometrin välein.  Toivotan kovasti onnea yritykseen, mutta vetoa en lähtisi tällaisen vision puolesta lyömään.

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Tuskin tulee ajokäyttäytyminen oleellisesti muuttumaan lähitulevaisuudessa. En usko suurimman osan ylinopeuksista johtuvan tahallisesta lakien piittaamattomuudesta tai ilkikurisuudesta. Nopeusrajoitukset eivät saisi muutenkaan olla priorisoituina ensisijalle vain sakkojen tuottavuuden vuoksi. Liikenteessä turvallisuus tulisi olla aina tärkein asia, mutta se vaatisi varmaan liikaa aikaa ja panostusta, joten lääketokkuraiset, päihtyneet ja muuten ajokyvyttömät ovat toissijainen huoli.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia