Mediavahti mullo.net

25Syy/090

Koulukuvien käyttö

"Koulun henkilökunnan osallistuminen myymälävarkauksien selvittelyyn herättää arvostelua. Pohjois-Pohjanmaalla, ylivieskalaisen yläkoulun henkilökunta käy tarkistamassa läheisen kaupan valvontakameran kuvista, onko näpistelijä koulun oppilas. Lääninhallituksessa koulun toiminta saa täystyrmäyksen."

"Jokilaaksojen poliisilaitos ei poliisipäällikön mukaan ole tiennyt koulun aktiivisesta otteesta näpistysten selvittelyssä. Poliisin mukaan pitäisi olla selvää, että myymälävarkaudet ovat poliisin ja kaupan välinen asia. Kaupan tehtävänä on ilmoittaa asianomistajarikoksesta poliisille, minkä jälkeen poliisi alkaa tutkia juttua."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/09/koulu_narauttaa_napistelijoita_pohjois-pohjanmaalla_1029726.html

Kovin on negatiivissävyinen juttu saatu tästäkin aikaiseksi. Poliisi ei luonnollisesti voi muunlaista virallista kommenttia antaa, mutta tosiasiassa virkavallalla on parempaakin tekemistä kuin selvitellä karkkihyllynäpistyksiä. Jokainen esimerkiksi pyörävarkauden kohteeksi joutunut tietää, ettei poliisi lähde anastettua omaisuutta mistään etsimään. Mikäli koulu ei olisi oma-aloitteisesti auttanut näpistelijöiden narauttamisessa, on hyvin todennäköistä, että tekijöitä ei olisi koskaan tunnistettu.

Miksi tässä tuodaan lisäksi esille se, että tunnistamiseen on käytetty koulukuvia? Samoja kuvia poliisikin olisi lähestulkoon ainoana keinonaan käyttänyt, mikäli olisi asiassa jotenkin toiminut. Olisiko se sitten ollut hyväksyttävää? Koulukuvista lisää tässä:

"Peruskouluissa on otettu innostuneesti vastaan koulukuvaamoiden tarjoamat oppilaiden galleriakuvat. Ne kootaan koulukuvauksen yhteydessä koulun arkistoksi ja koulut käyttävät niitä luokkien ryhmäkuvien sijasta oppilaiden tunnistukseen.Sijaisopettajat tutustuvat kuvarekisterin avulla nopeammin oppilaisiinsa. Kuvallista rekisteriä koulut perustelevat myös oppilaiden turvallisuudella ja oikeusturvalla, mutta sitä käytetään myös kurinpidon apuvälineenä."

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=814226

Vähän epäselväksi jää, kuka tämän on ensimmäisenä arveluttavaksi leimannut. Vaikka tietosuoja-asiat ovatkin tärkeitä, tässä tapauksessa lakeja ja säädöksiä syynätään pelkästä syynäämisen ilosta. Uskoisin, että koulukuvia on käytetty koulujen toimesta tavalla tai toisella aina, enkä äkkiseltään keksi, miksi se olisi huono asia oppilaitakaan kohtaan. Kun iso määrä erilaisia lapsia ja nuoria on oppivelvollisuutensa puolesta pakotettu opiskelemaan saman rakennuksen tiiviissä ilmapiirissä, on vain suotavaa, jos erilaisten ongelmatilanteiden varalle löytyy kunnolliset tunnistusmahdollisuudet tarjoava rekisteri.

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia