Mediavahti mullo.net

17Syy/090

”Tutkijat kummastelevat Hesarin rasvauutista”

"Helsingin yliopiston tutkijat kummastelevat Helsingin Sanomien verkkosivuilla eilen julkaistua uutista, jonka mukaan rasvainen ruoka pahentaa nälkää. Dosentti Riitta Freesen mukaan uutinen sisältää paljon epätarkkuuksia ja siinä on tehty huomattavan uskaliaita yleistyksiä.

Helsingin Sanomien uutisessa eläinkokeen tuloksista on vedetty erikoisia johtopäätöksiä. Uutisessa muun muassa kerrotaan kuinka rasvainen ruoka menee suoraan aivoihin ja vaimentaa ruokahalua hillitseviä hormoneita. Näin rasvainen ruoka saa ihmisen syömään yli tarpeensa."

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/09/956362

Näin voi käydä, kun toimittaja yrittää liian innokkaasti referoida ja kansantajuistaa tutkimustuloksia aiheesta, jossa ei oletettavasti itse ole mikään asiantuntija. Sama ongelma on läsnä varmasti aina, uutisoidaan sitten mistä tahansa tieteellisestä tutkimuksesta. Jos välikäsien valmiiksi lyhentämää juttua tiivistetään jonkun muun toimesta vielä uudelleen, voi lopputulos olla jo pahasti sivuraiteella. Vahva veikkaukseni on, että jopa tutkimusten alkuperäiset yhteenvedot ovat usein varsin kryptisiä ja kankeita sellaisenaan lainattaviksi. Toinen ongelma on sitten se, miten toimittaja pystyy soveltamaan lähdekritiikkiä. Tarvittaneen jonkinlaisia kontakteja tutkijamaailman sisäpiireihin, jotta voidaan erotella arvostetut ja pätevät julkaisijat huuhaata suoltavista.

Tässä vielä linkki tuohon Hesarin uutiseen:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Rasvainen+ruoka+pahentaa+nälkää/1135249357340

Vertailun vuoksi myös Ylen juttu samasta aiheesta:

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/palmitiinihappo-lisaa-ruokahalua-ohi-elimiston-tarpeen

Kommentit (0) Paluuviitteet (0)

Ei kommentteja.


Jätä kommentti


Ei paluuviitteitä.

Aiheet

Suosituimmat

Arkisto

Linkit

RSS Uutisia